Hlavní obsah

Paroubek přibrzdil: Onderkův výrok už není "hloupý", jen "nerozumný"

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek volil mírnější slova při kritice svých oponentů ve straně, nicméně na středeční tiskové konferenci neopomněl varování místopředsedy strany Romana Onderky označit za "nerozumné". Onderka prohlásil, že předseda nese odpovědnost za výsledek voleb. Paroubek však tentokrát nepoužil výraz "hloupý" jako ve vnitrostranickém bulletinu. Další debata by se podle něj měla vést uvnitř ČSSD, nikoli nadále na veřejnosti.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Článek

Paroubek se nejprve nechtěl k Onderkovi, a také k děčínskému sociálnímu demokratovi Jaroslavu Foldynovi, na středeční tiskové konferenci v Lidovém domě vyjadřovat. "Chtěl bych především říct, že taková výzva nikdy nebyla. Tečka. Já nemám na co reagovat,“ řekl na dotaz, co říká tomu, že by měl podle mínění těchto dvou politiků skončit ve funkci předsedy, pokud ČSSD pohraje volby.

Ve vnitrostranickém bulletinu ovšem tvrdil něco jiného, o tom, že žádná výzva neexistuje, nepsal. "Proto vyjádření místopředsedy strany Onderky a J. Foldyny o tom, že za volby do Sněmovny nesu odpovědnost já, respektive že v případě volební prohry bych měl skončit jako předseda, nerozumím. Myslím, že jsou to nadbytečná a hloupá vyjádření,“ zaútočil v buletinu Paroubek.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škormach se pak snažil celou věc relativizovat tvrzením, že novináři překrucují věty, což může vést ke konfliktu.

Jak ale dokládá zvukový záznam, který má Právo k dispozici, Onderka skutečně novinářům na programové konferenci počátkem července řekl: "Jiří Paroubek jako předseda ČSSD nese osobní odpovědnost za volby do Poslanecké sněmovny.“ 

Paroubek také tvrdil, že bulletin vydal před třemi týdny, a debata byla uzavřena. Jak ale dokládá samotný bulletin, který má Právo také k dispozici, byl datován pro období 11. až 17. července. "Slova o tom, kdo nese odpovědnost, já vidím za nadbytečná a nerozumná. Samozřejmě, že předseda strany nese odpovědnost a já jsem se jí nikdy za čtyři a čtvrt roku, co jsem ve vysoké politice, nevyhýbal,“ rozpovídal se nakonec Paroubek.

"Zdůrazňovat toto na veřejnosti, ne uvnitř strany, to je v pořádku, když se to řekne uvnitř strany, ale na veřejnosti, tak si myslím, že to k ničemu neslouží,“ prohlásil Paroubek a dodal: "Samozřejmě, že za těmi zavřenými dveřmi se debatuje ostřeji.“ 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám