Hlavní obsah

Senátoři rozhodnou o vrácení trestní odpovědnosti zpět na 15 let

Praha
Aktualizováno

Senát se na své červencové schůzi bude zabývat mimo jiné vrácením hranice trestní odpovědnosti ze 14 na 15 let a protikuřáckým zákonem. Na pořadu deváté schůze horní komory je více než 40 bodů. Mezi ty, které již senátoři schválili patří novela zákona o bankách, či norma upravující sčítání lidu v roce 2011.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Článek

Poslanecký návrh na vrácení trestní odpovědnosti na 15 let podle slov šéfa senátního klubu ODS Tomáše Julínka jeho strana nepodpoří. I přes odpor občanských demokratů však změna zřejmě projde, neboť pro její schválení budou hlasovat lidovci, komunisté, většina sociálních demokratů a také senátoři z Klubu otevřené demokracie.

Zdravotní výbor Senátu doporučil, aby se poslancům vrátila k dopracování přísnější norma o podmínkách slučování zdravotních pojišťoven. Zdravotní výbor na návrh Tomáše Julínka doporučil zvýšit možnosti kontroly zdravotních pojišťoven ze strany ministerstva zdravotnictví.

Zákon obsahoval chyby i špatné jméno lachtana

Senátoři již během středečního dopoledne rozhodli o vrácení novely zákona, která upravuje obchodování s ohroženými druhy. Senátorům v ní vadí například navrhované datum účinnosti dnem vydání ve sbírce zákonů, upozornili ale i na jazykové chyby, například špatný latinský název lachtana. Zákon se tak vrátí do Sněmovny.

Senátoři ve středu naopak posvětili pravidla sčítání lidu, bytů a domů v roce 2011, sjednocení podmínek platebního styku v ČR a zemích EU i s odklad nového systému úrazového pojištění do roku 2013.

Stát by mohl přebírat banky ve finančních těžkostech

Horní komora souhlasila také s vládní novelou zákona o bankách, která by měla v budoucnu umožnit, aby stát přebíral banky, které se ocitnou ve finančních potížích.

Velké šance na schválení má také novela o prodloužení lhůty pro povolování demonstrací ze tří kalendářních na tři pracovní dny. Projít by mohla také novela protikuřáckého zákona, která má majitelům restauračních zařízení umožnit, aby si zvolili, zda chtějí zařízení kuřácké, nekuřácké nebo zda budou mít prostor vyhrazený pro kuřáky i nekuřáky.

Naopak novelu, která má zpřísnit podmínky pro kácení alejí podél silnic a železničních tratí, vrátili senátoři s pozměňovacími návrhy poslancům. Některým senátorům vadilo to, že by se mělo změnit členění agentur na ochranu přírody z celostátních na regionální.

V rámci novely o spotřebních daních Senát možná odmítne návrh, aby elektrárenské firmy včetně státem ovládané skupiny ČEZ dostávaly část emisních povolenek zdarma, pokud budou investovat část peněz do modernizace výroby elektřiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám