Hlavní obsah

Senátor Stříteský dostal od výboru za rychlou jízdu pokutu dva tisíce

– Praha • Aktualizováno
Právo, Marie Königová

Senátní mandátový a imunitní výbor potrestal senátora Jiřího Stříteského (ODS) dvoutisícovou pokutou za překročení povolené rychlosti v obci o devět kilometrů v hodině, které mu v Rybitví na Pardubicku naměřili městští strážníci. Stříteský odmítl zaplatit pokutu na místě, a proto, jak řekl Právu, se rozhodl, aby je ho dopravní přestupek projednal senátní mandátový a imunitní výbor.

Foto: Archiv, Právo

Senátor ODS Jiří Stříteský

Článek

Poslanci a senátoři mají totiž možnost, se v případě přestupku buď podrobit řízení u obecního úřadu, jako běžný občan, nebo se podrobit disciplinárnímu řízení výboru u příslušné komory.

Stříteský dostal podle předsedy výboru Jiřího Pospíšila dvojnásobnou pokutru, naž jakou mu chtěli v blokovém řízení dát strážníci. Výbor dle jeho slov bude o svém závěru informovat pardubický magistrát, který patrně ve správním řízení odebere Stříteskému nějaké body.

Někdejší pardubický primátor Stříteský k tomu dodal, že o projednání svého přestupku požádal senátní výbor kvůli tomu, že se mu postup strážníků nezdál v pořádku. Podle zákona mají postupovat v součinnosti s republikovou policií, její příslušníci ale na místě nebyli. V Rybitví navíc rychlost měřili strážníci z Lázní Bohdaneč. 

Stříteský dále uvedl, že mu nešlo o výši pokuty, ale o vyřešení nejasností kolem termínu součinnosti městské a republikové policie. Vyřešit by to podle něho měla dílčí novela. Stříteský přiznal, že pokud by tušil, že se jednání výboru kvůli tomu protáhne na téměř dvě hodiny, tak tisícikorunovou pokutu zaplatil na místě.  

Stříteský nebyl prvním senátorem, jehož dopravní provinění imunitní výbor řešil. Naposledy před rokem dostal od výboru pokutu čtyři tisíce korun senátor KSČM Vlastimil Balín kvůli dopravní nehodě. Počátkem loňského dubna v Mostě podle policie se svým vozidlem narazil na parkovišti do poštovního vozu a z místa odjel. Balín to zdůvodnil tím, že si žádný střet s jiným autem neuvědomoval a na poškození svého vozu přišel náhodně.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám