Hlavní obsah

Metrostav dostal pokutu 200 tisíc za ražbu tunelu ve Stromovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za ražbu v pražské Stromovce dostal Metrostav pokutu od Českého báňského úřadu ve výši 200 tisíc korun. Informoval o tom v úterý šéf úřadu Ivo Pěgřímek. Pokuta souvisí s říjnovým propadem půdy ve Stromovce. Úředníci nezjistili podle Pěgřímka přímou souvislost s havárií, firma ale porušila některá nařízení úřadu. Případ vyšetřovala také policie, koncem května ho ale odložila, protože nenašla viníka.

Foto: Právo

Na místě vznikl při ražbě kráter o průměru 30 metrů.

Článek

"Organizace neučinila včas všechna preventivní opatření," řekl Pěgřímek s tím, že Metrostav měl podle předpisů nechat posoudit svůj postup Oblastní báňský úřad v Kladně, což neučinil.

"Potvrzuji pokutu, která nebyla v příčinné souvislosti s havárií tunelu ve Stromovce," řekl mluvčí Metrostavu František Polák. Firma ji podle něj již zaplatila.

Magistrát hlavního města Prahy na dotaz Novinek odmítl věc komentovat. "Vůbec nevím, za co byla pokuta udělená. Co se týká tunelu Blanka a těch propadlin, které vznikly při té ražbě, podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele. Policie to vyšetřila a žádné provinění neshledala. Opravdu netuším, za co dostal Metrostav pokutu, a tak se k tomu nemohu ani vyjádřit," uvedl mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

Báňský úřad původně zahájil tři správní řízení. Vedle Metrostavu také s jeho závodním a projektantem. Zatímco u závodního nebylo shledáno porušení předpisů, projektantovi původně Oblastní báňský úřad v Kladně pokutu udělil, v odvolacím řízení ji ale nadřízený Český báňský úřad zrušil. Podle Pěgřímka dotyčný neporušil zákon o hornické činnosti, diskutovalo se pouze o porušení některých paragrafů stavebního zákona. 

Stromovka: zhruba padesátimetrový kráter.  FOTO: Secar

Půda se ve Stromovce propadla nedaleko bývalé Šlechtovy restaurace, na místě vznikl kráter o průměru zhruba 30 metrů, nikdo nebyl zraněn. To ale řada lidí považuje pouze za šťastnou náhodu, protože se nehoda stala o víkendu, kdy Stromovku navštěvuje mnoho Pražanů. Jen asi 50 metrů daleko od říjnové nehody se tunel propadl již v květnu.

Policie viníka neodhalila

Trestní oznámení poté podal na popud primátora Pavla Béma (ODS) pražský magistrát i nezisková organizace Arnika. Policie při vyšetřování žádného viníka neodhalila, stejně jako při předchozím propadu z května minulého roku. Případ proto odložila. Martin Stránský z Arniky naznačil, že stavba má velkou podporu na magistrátu. "Asi není vůle viníka hledat," řekl minulý týden.

Arnika si na posouzení rozhodnutí Českého báňského úřadu vyžádala čas s tím, že zatím není úplně možné říci, zda je pokuta adekvátní. "Pokud tomu správně rozumím, tak tam byly pokutovány jen procesní důvody, což mně osobně přijde nedostatečné. Policie obě dvě trestní oznámení odložila, vzhledem k tomu, že my jsme podávali trestní oznámení, tak nám to policejní vyšetřování připadá nedostatečné a ne zcela odpovídající tomu ohrožení,“ řekla Novinkám tisková mluvčí Arniky Zora Kasiková.  

Báňský úřad po nehodě Metrostavu zakázal další ražbu, společnost musela nejdříve zpevnit nadloží zbývající části, kterou musí ve Stromovce prorazit. S další ražbou Metrostav začal na začátku dubna, termín dokončení tunelového komplexu Blanka to podle jeho zástupců neovlivní.

Výstavba severozápadní části vnitřního automobilového obchvatu mezi Špejcharem a křižovatkou Pelc-Tyrolka začala loni. Silnice povede tunely pod Letnou a pod Stromovkou. Náklady na stavební práce budou 21,2 miliardy korun, technologie budou stát dalších 4,5 miliardy korun. Silnice budou dokončeny v roce 2011.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám