Hlavní obsah

Rath: Prasečí chřipka je jen mediální bublina

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Někdejší ministr zdravotnictví a nynější středočeský hejtman David Rath v úterý prohlásil, že prasečí chřipka je mediální bublina. Reagoval tak na sdělení hlavního hygienika Michaela Víta, že bývalé vlády v čele se sociálními demokraty podcenily nebezpečí pandemie a nebraly varování hygieniků vážně. Zdravotníci v úterý oznámili další případ prasečí chřipky v ČR, onemocněl šestiletý chlapec.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath

Článek

Rath v rozhovoru pro Radio Česko připomněl situaci z doby před čtyřmy lety, kdy "celý svět podléhal hysterii s ptačí chřipkou".

V úterý přitom ředitelka Světové zdravotnické organizace (WHO) Margaret Chanová varovala, že prasečí chřipka bude největší pandemií chřipky, kterou svět poznal. [celá zpráva

"Já jsem k tomu byl jako lékař rezervovaný. Přišlo mi to spíš jako mediální bublina vytvořená na zakázku výrobců antivirotik, které nikdo nepotřeboval a nikdo je tehdy nekupoval. Této bublině jsme nechtěli podlehnout. Čas mi dal za pravdu. Kde je dnes ptačí chřipka?" zeptal se Rath, který se snažil osvětlit, proč ministerstvo pod jeho vedením vrátilo peníze vyčleněné na nákup vakcín zpět do rozpočtu. Tehdejší antivirotika byla prý navíc velmi drahá.

Na 99 procent se bude historie opakovat jako tehdy s ptačí chřipkou, to znamená velká mediální bublina
Hejtman a bývalý ministr zdravotnictví David Rath

Na dotaz, zda není v současnosti problém, že ČR vakcínu nemá, hejtman odvětil, že  "to problém není", protože "s touto logikou se můžeme připravovat na srážku s měsícem".

"Na 99 procent se bude historie opakovat jako tehdy s ptačí chřipkou, to znamená velká mediální bublina," řekl Rath.

"Vlády, některé víc, některé méně, té bublině a tomu tlaku podlehnou, nakoupí za miliardy antivirotika a ta propadnou,“ dodal Rath s tím, že možnost užití těchto léků je časově omezená, načež skončí ve spalovnách.

Dalším nakaženým je šestiletý chlapec

Ministerstvo zdravotnictví v úterý oznámilo další případ nákazy prasečí chřipkou. Virem se infikoval šestiletý chlapec, který byl v kontaktu s rodinným příslušníkem, jenž trvale žije ve Velké Británii. Chlapec zůstává v domácí izolaci a jeho zdravotní stav je dobrý. Jedná se už o 29. případ nákazy v ČR.

Vláda v pondělí jednala o pandemickém plánu pro ČR. Zajistila také nákup antvivirotik a vakcín pro čtvrtinu populace. Mezinárodní zdravotnická organizace v úterý oznámila, že počet lidí, kteří zemřeli na prasečí chřipku vzrostl na 700. 

Anketa

Který výrok o prasečí chřipce je podle vás blíž k pravdě?
Bude to největší pandemie všech dob (ředitelka WHO Margaret Chanová)
50 %
Je to jen velká mediální bublina (středočeský hejtman David Rath)
50 %
Celkem hlasovalo 35338 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám