Hlavní obsah

Pod prezidentem ČLK Rathem se otřásá křeslo

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tři týdny zbývají do sjezdu České lékařské komory a dva tábory lékařů si jdou po krku. Současný prezident David Rath se stal terčem kritiky hlavně revizní komise. Dokonce se proslýchá, že část lékařů ho chce z prezidentování odvolat, ač do vypršení mandátu mu zbývají ještě tři roky.

Článek

Spory vyvrcholily minulý týden kdy předsedkyně revizní komise Marta Holanová podala trestní oznámení na neupřesněného zástupce lékařské komory a na oplátku Rath podal trestní oznámení na ni. Aby tomu nebyl konec tak představenstvo za kritiku Ratha vyzvalo Holanovou, "bezodkladně složit funkci a omluvit se za své nepřijatelné chování".

O co ve sporech jde? Tři problémy

Předsedkyně revizní komise komory Marta Holanová začala šetření proti vedení komory poté, co nezávislý auditor zjistil nedostatky v účetnictví. Náklady a výnosy z vydávání komorového časopisu neprošly účetnictvím stejně jako smlouva o sponzorské spolupráci s Komerční bankou. V důsledku toho prý mohlo dojít ke krácení daní.

Vedení komory také čelí obvinění z toho, že poskytlo databázi lékařů k tomu, aby na adresy mohly být rozeslány letáky před referendem ke vstupu do EU. Konečně třetím prohřeškem doktorky Holanové má být, že zpochybnila Rathovu primářskou licenci. Měl ji získal neoprávněně.

Podmínkou získání licence je totiž deset let lékařské praxe. Rath o licenci požádal v roce 2000, tehdy podle Holanové neměl tak dlouhou praxi. Promoval v roce 1990, ale v následujícím roce vykonával náhradní vojenskou službu. Rath tvrdí, že účetnictví nerozumí, hlavní ekonomku již propustil a totéž čeká daňového poradce. Ten prý je odpovědný za chyby.

A primářskou licenci prý získal oprávněně i když při civilní službě nemůže lékař pracovat ve své profesi. Porušil by tím zákon. Může vykonávat pouze pomocné práce. "Nikde termín pomocná práce ve zdravotnictví není definován. To může být pomocná práce sestry, uklízečky i lékaře," ohradil se Rath, který pracoval právě jako pomocný lékař.

Holanová má odejít

Za kritiku Ratha má šéfka revizní komise Holanová "bezodkladně složit svojí funkci a omluvit se za své nepřijatelné chování". Vyzvalo ji k tomu představenstvo komory. "Ani omylem neodstoupím. Za veškerým zjištěním si stojím a seznámím s ním sjezd komory. Nenechám se nikým zastrašit, i když ty tendence tu jsou," řekla Právu v úterý doktorka Holanová.

Na sjezdu si oba tábory tedy zřejmě vjedou do vlasů. Ukáže se, nakolik je silná pozice Ratha v čele komory. Holanová je také místopředsedkyní Svazu smluvních lékařů a ti s kroky komory většinou nesouhlasí. Rath se ale o své křeslo nebojí. Domnívá se, že spíše o něj přijde Holanová, protože budou volby revizní komise.

Reklama

Související články

Rath požaduje vysokou spoluúčast pacientů

Okamžité zavedení vysoké spoluúčasti pacientů na léčebných výlohách požaduje prezident České lékařské komory David Rath. Má se tím zlepšit financování...

Výběr článků

Načítám