Hlavní obsah

Černý scénář pro Česko: až dva milióny nemocných prasečí chřipkou

– Praha
Právo, Václav Pergl

Prasečí chřipkou by v případě pandemie mohly v Česku během čtyř měsíců onemocnět až dva milióny lidí a hospitalizováno by mohlo být až 45 tisíc nemocných s komplikovanou chřipkou.

Foto: Juan Carlos Ulate , Reuters

Článek

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková ale po pondělním zasedání vlády přiznala, že zveřejnění počtu nemocných se „v tuto chvíli ale nezakládá na žádných aktuálních informacích, které by tento vývoj potvrdily“. Dodala, že by „velmi nerada děsila českou populaci“.

Přesto se Česká republika začíná v obavách před možným masivním podzimním propuknutím prasečí chřipky na pandemii připravovat. Kromě zásob antivirotik proti prasečí chřipce pro 25 procent obyvatel nakoupí 2,5 miliónu vakcín proti tomuto onemocnění. Dohromady by tak měla mít zajištěnou ochranu pro polovinu národa proti pandemii prasečí chřipky.

Nyní má stát zajištěna antivirotika pro 20 procent populace a pro dalších pět procent je nakoupí. Bude to stát do konce roku zhruba 138 miliónů korun a příští rok 236 miliónů korun. Ministerstvo je také těsně před podpisem objednávky vakcín pro 2,5 miliónu obyvatel.

Omezení provozu škol, úřadů

V pandemickém plánu je přesně stanoveno, které osoby by v případě pandemie dostávaly očkovací látku přednostně. Byli by to hlavně malé děti, senioři, diabetici, kardiaci a lidé s chronickými onemocněními a pak ti, kteří zajišťují chod státu, například energetici, zdravotníci, policisté, hasiči a další.

Pandemický plán přináší i řadu nepopulárních opatření, která by se musela okamžitě realizovat, ale jak řekl Právu hlavní hygienik republiky Michael Vít, byla by nasazována podle aktuálního vývoje pandemie. Zároveň je stanoveno, co který resort by musel udělat a také, jak musí být připraveny nemocnice na příjem pacientů.

Jurásková ale řekla, že se zatím neuvažuje o nákupu dýchacích přístrojů pro pacienty s případnými komplikacemi při onemocnění chřipkou. Prověřují se stávající kapacity, a pokud by se ukázalo, že nestačí, budou dýchací přístroje nakoupeny.

V ČR 28 nemocných

V ČR je zatím 28 případů onemocnění prasečí chřipkou, z toho dva, kteří se nakazili na území ČR. Všichni ostatní nemocní se chřipkou nakazili mimo území republiky. [celá zpráva]

O víkendu byla potvrzena prasečí chřipka u matky a babičky tříletého chlapce, který je kvůli stejnému onemocnění hospitalizován v pražské Nemocnici na Bulovce. Všichni přicestovali autobusem z Velké Británie. Onemocněla i žena z obchodu v centru Prahy, která přicházela do styku s cizinci.

Opatření v pandemickém plánu

Zákaz shromažďování a konání rozsáhlých kulturních, společenských a sportovních akcí.

Zákaz návštěv v nemocnicích, ústavech sociální péče, domovech důchodců.

Omezení provozu škol a některých úřadů.

Včera se nákaza potvrdila u dívky, která se také vrátila v Velké Británie. Do styku s ní přišli dva příbuzní, oba jsou zdrávi. 

Reklama

Výběr článků

Načítám