Hlavní obsah

Kocáb chce řešit sterilizace romských žen, poslední případ zřejmě v roce 2007

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sterilizace romských žen jsou zřejmě stále realitou v českých nemocnicích a k poslednímu případu došlo v roce 2007 na Ostravsku. Sterilizovaná žena chystá trestní oznámení.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb s Romy v Chomutově

Článek

Novinářům to v pondělí sdělili Czeslaw Walek, náměstek ministra pro lidská práva Michaela Kocába, a Gabriela Hrabaňová, ředitelka kanceláře Rady vlády pro záležitosti romské komunity, s tím, že tyto zprávy mají z nevládních organizací.

Sterilizacemi romských žen se nyní chce Kocáb zabývat. O problému se v ČR začalo mluvit na podzim 2004. V posledním případě z roku 2007 šlo prý o Romku z Frýdku-Místku, která má nyní 40 let a čtyři děti.

„Z romských kruhů máme informace, že se to stále děje. Další podrobnosti však neznáme,“ řekl Walek. „Nemůžeme zatím předjímat, zda to bylo oprávněné, či ne,“ doplnila Hrabaňová s tím, že celá záležitost se teprve vyšetřuje.

Případů je prý více

"Žena z Frýdku-Místku byla pod nátlakem sociální pracovnice přinucena k tomu, aby si nechala udělat sterilizaci," řekla k poslednímu případu Elena Gorolová z ostravského Spolku žen poškozených sterilizací. Nechtěla zatím uvést jméno ženy, neboť ta dosud nemá právní zastoupení. "Měla velké obavy z toho, že jí budou odebrány děti do dětského domova, takže proto to podstoupila," dodala.

"Určitě je těch žen víc," tvrdí Gorolová, podle níž ženy mají obavy případy nedobrovolné sterilizace oznamovat, aby nepřišly o sociální dávky. Obavy prý také mají z přílišného zájmu médií.

V roce 2007 padl za sterilizace první rozsudek - Vrchní soud v Olomouci v lednu potvrdil, že sterilizovaná Helena Ferenčíková má nárok na omluvu za nechtěnou sterilizaci, nemocnice se jí omluvila v březnu. Finanční náhradu za nemajetkovou újmu však Ferenčíková nevysoudila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám