Hlavní obsah

ČSSD a komunisté počítají s hranicí minimálního důchodu

Právo, Hana Škodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté chtějí v případě svého úspěchu v říjnových volbách zavést minimální důchod pro samostatně žijící důchodce ve výši 1,2 násobku životního minima. Ten by tak letos činil necelé čtyři tisíce korun. Komunisté ČSSD konkurují slibem minimálního desetitisícového důchodu pro všechny penzisty.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach

Článek

Ani ostatní strany se tématu penzí v předvolebním klání nevyhnou. Většina z nich, včetně ODS, ale své programy teprve dolaďuje.

ODS a ČSSD zvolily rozdílnou taktiku. ČSSD zveřejnila kompletní program před prázdninami, zatímco ODS chce o programu během léta s voliči diskutovat a hotový jej představí až začátkem září.

ČSSD je proti vyvádění peněz

V době krize je podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha prioritou zajistit přijatelnou životní úroveň hlavně rodin s dětmi, seniorů nebo zdravotně postižených. Cestou má být mimo jiné růst minimální mzdy. „Ta se za poslední tři roky nezvedala. Chceme její růst alespoň o 500 korun ročně. Cílem je dostat minimální mzdu na padesát procent průměrného výdělku,“ upřesnil Škromach.

Lidé by podle něj měli dostat zaplaceno tak, aby již nemuseli čerpat další sociální dávky. Seniorům sociální demokraté slibují rozdílné valorizace pro starodůchodce a novodůchodce tak, aby se rozdíl v jejich penzích nezvyšoval.

O zajištění přijatelných penzí pro budoucí důchodce chtějí sociální demokraté jednat napříč politickým spektrem. „Důchodová reforma probíhá. Chceme hledat řešení, která mají širší podporu než 101 poslanců, aby výsledek byl stabilní,“ dodal Škromach.

Prioritou jeho strany je zachování silného systému veřejných důchodů. ČSSD podporuje i další penzijní připojištění, placené jak zaměstnanci, tak zaměstnavateli, ale je proti vyvedení části peněz z veřejného systému na kapitálový trh.

„To není řešení, tím nepřibude peněz v systému. Chceme-li udržet reálnou hodnotu důchodů, musíme sehnat další peníze,“ řekl Škromach. Zvyšování pojistného je podle něj ale až ta poslední možnost.

ODS chce více individuální spoření

Právě vyvedení několika procent pojistného na důchod ze státního systému do soukromých penzijních fondů, kterým by se ale proti současnosti výrazně změnila pravidla a ty by tak již nezaručovaly každoroční kladné zhodnocení, může být jednou z vlajkových lodí volebního programu ODS.

Občanští demokraté sice zatím jeho obsah nechtějí upřesňovat, prosazování zákonů, které nestihli uvést v platnost v tomto volebním období, je ale pravděpodobné, i když na toto téma odmítají spekulovat.

„K volebnímu programu teď nebudeme nic sdělovat,“ řekl Právu exministr práce a sociálních věcí a místopředseda ODS Petr Nečas. Důchodová reforma s větším zapojením individuálního spoření, změny rodinné politiky i zvyšování flexibility pracovního trhu jsou ale podle něj dlouhodobě prioritami ODS.

Jakou podobu by tyto myšlenky mohly po volbách získat, bude ale záležet hlavně na jejich výsledcích. „To bude záviset na sestavené vládě a konkrétní vládní koalici. Je teď naprosto předčasné uvádět konkrétně obsahy paragrafů,“ řekl Nečas.

I TOP 09 zvažuje soukromé penze

Své představy o tom, co v sociální oblasti změnit, zatím ladí také KDU-ČSL a Strana zelených. Ta bude chtít voliče oslovit mimo jiné i měsíční otcovskou dovolenou nebo zlepšením systému sociálních služeb.

Nováček na politické scéně TOP 09 představí svůj program během srpna. Právu nicméně Miroslav Kalousek řekl, že jeho strana nemá v plánu zvyšovat minimální mzdu, přídavky na děti ani zavádět placenou nemocenskou v prvních třech dnech nemoci. Dokončit by naopak chtěla důchodovou reformu.

„Otázku důchodů je třeba vyřešit, bez ohledu na to, zda máme pravicovou či levicovou vládu. Bez reformy se budou důchody neustále snižovat. Rádi bychom je udrželi na 35 až 40 procentech průměrné mzdy,“ řekl Kalousek.

„Na probíhajícím zvyšování důchodového věku nechceme nic měnit. S velkou pravděpodobností se ale v našem programu objeví dobrovolný opt-out,“ dodal Kalousek. Kolik procent by bylo podle představ TOP 09 možné z veřejného systému do soukromých penzijních fondů vyvést, ale zatím není jasné. „Určitě by to ale bylo podmíněno připlacením dalších procent,“ upřesnil Kalousek.

Jasno už mají komunisté. Ti chtějí zavést minimální důchod 10 000 korun, minimální mzdu dostat postupně až na 14 000 korun a příspěvky na děti vyplácet všem rodičům, bez ohledu na výši příjmů. Odmítají současně jak oslabování státních důchodů a vyvádění části pojištění do soukromých fondů, tak změny zákoníku práce, které by vedly ke snižování práv zaměstnanců.

Výběr článků

Načítám