Hlavní obsah

Martin Bursík se do vrcholné politiky nevrátí

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, coe, pok

Martin Bursík, bývalý předseda Strany zelených, exministr životního prostředí a nynější poslanec, nebude v říjnových volbách do Sněmovny obhajovat křeslo v parlamentu. V prohlášení, které zaslal médiím, uvedl, že přes výzvy uvnitř SZ, aby se do vysoké politiky vrátil, se bude věnovat "konkrétní práci pro ochranu klimatu a ochranu životního prostředí".

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Předseda SZ Martin Bursík

Článek

"Rozhodl jsem se, že v další životní etapě dám přednost konkrétní práci pro ochranu klimatu a ochranu životního prostředí před stranickou politikou, která mne stála hodně sil," napsal Martin Bursík v tiskovém prohlášení. Na nominační schůzi v Praze v neděli nedorazil, členem Strany zelených nadále zůstává.  

Poslední týden se spekulovalo o tom, že se bývalý předseda SZ do vysoké politiky přece jen vrátí a bude za zelené na podzim kandidovat do Sněmovny. Už ve čtvrtek uvedla Česká televize, že svým spolustraníkům vzkázal, že nominaci přijímá, do neděle však svůj názor změnil. V rozhovoru na ČT uvedla socioložka Jiřina Šiklová, která povede kandidátku zelených v Karlovarském kraji, že jí Bursík telefonoval a řekl, že se asi vrátí.

"Rád bych poděkoval touto formou všem, kteří mně věřili, věří a kteří si přáli, abych vedl Stranu zelených v Praze do předčasných parlamentních voleb. Hodně jsem o mém dalším smysluplném působení ve veřejném prostoru přemýšlel," uvedl Bursík ve zprávě v reakci na nedávný vznik vnitrostranické iniciativy "Martine, vrať se."

"Neodcházím ze Strany zelených. Zůstávám do října poslancem a pak dále členem strany. Věnoval jsem úspěchu Strany zelených pět let života, dovedl jsem Stranu zelených do Poslanecké sněmovny i do vlády," napsal dále Bursík v prohlášení.

Martin Bursík už dříve v České televizi řekl, že se nezříká zodpovědnosti, „ale bezpochyby ten čas je zralý na to, abych ustoupil stranou, abych dal možnost tomu, aby stranu do parlamentních voleb vedl někdo jiný“.

Z vedení SZ odešel Bursík po debaklu strany v eurovolbách. Zelení tehdy získali jen dvě procenta hlasů. Na jeho místo poté nastoupil bývalý ministr školství Ondřej Liška.

Lídři v Praze a v jižních Čechách

Kandidátku pražských zelených povede do podzimních voleb pražský radní Petr Štěpánek. Mezi delegáty na nedělní konferenci SZ v Praze získal přes 80 procent hlasů.

„Tradiční zelená témata – ochranu životního prostředí nebo preferenci veřejné dopravy – rozšíříme o témata ekonomická a sociální. Jdeme do voleb jako výrazná modernizační síla ve společnosti,“ prohlásil Štěpánek.

Číslem dva pražské kandidátky bude náměstkyně ministryně školství Klára Laurenčíková a číslem tři zastupitel Prahy 7 Ondřej Mirovský.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Zleva Ondřej Mirovský (třetí pozice na kandidátce SZ), Petr Štěpánek (první pozice) a Klára Laurenčíková (druhá pozice).

V jižních Čechách povede zelené českobudějovický zastupitel Svatomír Mlčoch, který většinu hlasů získal rovněž v neděli na schůzi SZ v Českých Budějovicích. „Volba proběhla hladce. Jihočeská organizace Strany zelených tvoří v současné době určitou výjimku v tom, že zde nedochází k žádným významným konfliktům a dokážeme se domluvit,“ řekl Právu předseda jihočeských zelených Dalibor Stráský.

Dvojkou na kandidátce SZ bude učitelka a táborská zastupitelka Michaela Petrová, trojkou bývalý ředitel Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava Alois Pavlíčko, čtyřkou zubař a písecký zastupitel Pavel Buček a pětkou starosta Brloha na Českokrumlovsku Libor Lev.

„Naší snahou je obnovení důvěru veřejnosti ve Stranu zelených a doufám, že se dokážeme přiblížit výsledku v minulých parlamentních volbách, tedy k sedmi procentům,“ doplnil Mlčoch.

Kariéra Martina Bursíka

28. března 1990 - 6. června 1992 - Poslanec České národní rady (původně zvolen za Občanské fórum, později poslanec za Občanské hnutí).

Listopad 1994 až 2. listopadu 2002 - Člen zastupitelstva hlavního města Prahy

27. února 1998 až 22. července 1998 - Ministr životního prostředí ČR ve vládě Josefa Tošovského.

29. září 1998 až listopad 1998 - Volební lídr Unie pro Prahu v komunálních volbách (čtyřkoalice KDU-ČSL, ODA, US a DEU); neúspěšný kandidát na primátora Prahy.

25. února 1999 až 2003 - Člen KDU-ČSL.

Od června 2004 - Člen Strany zelených.

Od 24. září 2005 - Předseda Strany zelených (znovu zvolen 17. února 2007 a 6. září 2008).

Od 3. června 2006 - Člen Poslanecké sněmovny.

9. ledna 2007 až 8. května 2009 - Místopředseda vlády a ministr životního prostředí.

ODS povede do voleb starosta Prachatic a poslanec Jan Bauer, ČSSD poslanec Vítězslav Jandák, KSČM předseda strany Vojtěch Filip, KDU-ČSL předseda jihočeské organizace Jaromír Talíř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám