Hlavní obsah

Schwarzenberg se k českému národu staví jako chovatel koní, zaútočil Zaorálek

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

ČSSD se opět pustila do exministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který je kandidátem strany TOP 09 na premiéra. Místopředseda soc. dem. Lubomír Zaorálek v pátek prohlásil, že se Schwarzenberg staví k českému národu jako chovatel koní. Schwarzenberg se přitom v žebříčcích popularity politiků umisťuje na špici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Zaorálek se do Schwarzenberga pustil v souvislosti s kritikou dopisu předních osobností ze střední a východní Evropy americkému prezidentovi Baracku Obamovi, v němž vyjádřily obavy z vlivu Ruska a z opomíjení svého regionu ze strany Washingtonu.

„On se k němu staví jako takový znalec, jako takový chovatel koní. On ho často hodnotí, ale připadá mi, že ho nebere vážně,“ míní Zaorálek o Schwarzenbergově postoji k českému národu. Exministr je jedním ze signatářů dopisu.

Úder na Schwarzenberga vrátil Zaorálkovi lídr kandidátky TOP 09 v Moravskoslezském kraji Pavol Lukša. „Myslím, že pan kolega Zaorálek by měl předstoupit především před své voliče v Moravskoslezském kraji a říct jim, co pro ně reálně udělal kromě toho, že se zatím jako místopředseda Sněmovny prezentoval pouze tím, že létal vrtulníkem,“ řekl Právu.

Zaorálek byl terčem kritiky pro využívání vrtulníku v minulém volebním období, kdy byl místopředsedou dolní komory.

Do Schwarzenberga se tento týden pustil i šéf ČSSD Jiří Paroubek. Exministru v tiskové zprávě vzkázal, že speciálně pro něj píše název Waffen SS německy. [celá zpráva]

„Působí to jako skrytá adorace Bushovy politiky,“ řekl pak Zaorálek k dopisu, který označil za „ukřivděný, hysterický“. Autoři podle něj mají provinciálně hysterický obraz světa. „Vane z něj zápecnictví,“ sdělil Zaorálek, kterého mrzí, že jej podepsal i exprezident Václav Havel.

Schwarzenberg: Nejsem hysterik

Schwarzenberg v reakci na Zaorálkovo tvrzení o hysterii v ČT řekl, že má mnoho nectností, ale hysterie mezi ně rozhodně nepatří.

Reklama

Výběr článků

Načítám