Hlavní obsah

Bobošíková: Pokud neuspěji v říjnu ve volbách, půjdu do byznysu

Novinky, Jiří Mach
Praha

Bývalá europoslankyně Jana Bobošíková (Suverenita) poté, co neuspěla před Radou ČT coby kandidátka na generální ředitelku, nyní mobilizuje síly do mimořádných sněmovních voleb v říjnu. V červnových volbách se jí nepodařilo obhájit mandát europoslankyně, pokud by ani podzimní pokus o sněmovní křeslo nevyšel, hodlá se zapojit s manželem do byznysu, řekla Bobošíková v rozhovoru s Novinkami.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalá europoslankyně Jana Bobošíková

Článek

Jak přijímáte neúspěch při kandidatuře na funkci generální ředitelky ČT?

Jak bych ho měla přijímat? Nabídla jsem změnu a řekla jsem radním, ať mě nevolí, pokud změnu nechtějí. Radní změnu nechtěli a život jde dál.

Sama pro sebe si to takto čtu. Nabízela jsem jim poměrně radikální změnu jak ve svém projektu, tak ve svém projevu, a společenská objednávka v tuto chvíli je prostě taková, a to nemyslím nikterak špatně, že česká společnost chce zachovat televizi v té podobě, v jaké je a jak ji nabídl pan Janeček. A radní to potvrdili, vyhrát mohl jen jeden z pěti. 

Máte už plán, čím se budete zabývat nyní?

Ten plán já mám dlouhodobě, budu se ještě intenzivněji zabývat volbami do Poslanecké sněmovny. A také dopisuji velmi zajímavou knihu, na kterou se těším.

A můžete přiblížit její obsah? 

Kniha bude obsahovat život političky Jany Bobošíkové v posledních letech... a jiných politiků, samozřejmě. Bude se to týkat všech, kdo mají co dočinění s českou i evropskou politickou scénou a médii. 

Vyjednáváte o společné volební strategii s některými dalšími politickými stranami kromě Strany zdravého rozumu, s níž už dlouhodobě spolupracujete? 

Vyjednáváme s řadou zajímavých stran a hlavně se nám hlásí řada zajímavých lidí i z velkých stran, kteří jsou nespokojení s tím, co se děje.

Můžete nám sdělit jejich jména?

Nezlobte se, nebudu ta jména říkat, všechno včas ohlásíme. Ale sama jsem překvapená. Se Stranou svobodných občanů jsme například ukončili jednání velmi brzy. Tam nebyl vůbec žádný zájem z jejich strany na společném postupu. Ale mezi těmi stranami, nebo spíše lidmi, tam jsou i lidé z ODS, jsou tam kupodivu i lidé z ČSSD, je to velmi zajímavé. Já jsem ani netušila, jak ten výsledek 4,3 procenta pootevře dvířka zájmu nejrůznějších členů různých stran, ale i osobnostem, které se dosud v politice neangažovaly. Takže jsem teď v takovém období, kdy si to v podstatě užívám. 

Volební program nebude barevný, volební program bude jasný. Suverenita jde do voleb jako strana na obhajobu zájmů ČR a jejích občanů. To tady totiž nikdo nedělá.

Když to nevyjde ani v říjnu, hodláte se i přesto nadále angažovat v politice?

To ještě nevím, pokud by mi to nevyšlo, tak se budu s manželem angažovat v oblasti byznysu, a jestli zůstanu členkou nějaké politické strany, respektive Suverenity, to asi ano. Avšak nepředpokládám nějaké mohutné politické angažmá. To už vezmu veškeré své síly, kterých mám ještě stále dost, na ten byznys.  

A nepředpokládáte návrat do mediální sféry?

Já opravdu nevím. Teď se soustředím všemi silami na volby, ale co bude dál po volbách, to nevím. V tuto chvíli předpokládám vstup do Poslanecké sněmovny.  

Jana Bobošíková

Bývalá redaktorka a moderátorka na přelomu roku 2000 a 2001, kdy se stala ředitelkou zpravodajství České televize, vstoupila do povědomí jako ústřední tvář tzv. krize v ČT, kdy se proti jejímu vedení zpravodajství vzbouřila většina redaktorů a vysílání ČT se rozštěpilo na oficiální a pirátské.

V únoru minulého roku kandidovala za KSČM na post prezidenta, ještě před druhou volbou se však kandidatury vzdala. S hnutím Suverenita zastřešujícím její stranu Politika 21 a Stranu zdravého rozumu získala začátkem června ve volbách 4,26 procenta hlasů, od zvolení ji tedy dělilo jen několik desetin procenta hlasů. Podle ní to vzbudilo zájem nových osobností a nové šance na úspěch v říjnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám