Hlavní obsah

Některé léky zdraží až o 600 procent, varuje Svaz pacientů

Právo, Václav Pergl
Praha

Pacienti by mohli v krátké době doplatit za některé léky až o 600 procent víc než dosud. Tvrdí to alespoň Svaz pacientů. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který stanovuje úhrady léků od zdravotních pojišťoven, a tedy i doplatky pacientů, to však rozhodně popírá a stejně tak i ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Podle Svazu pacientů čeká některé přípravky až šestinásobné zdražení. Ilustrační foto

Článek

"Je to absolutní nesmysl a snaha Svazu pacientů se zviditelnit. Žádná taková vyhláška se nechystá,“ řekl Právu Marek Šnajdr, první náměstek ministryně zdravotnictví.

Svaz pacientů ČR ale trvá na svém, i když přiznává, že to nebude od tohoto pátku, jak původně myslel: "Chystá se však přecenění úhrad léků ze zdravotního pojištění, a to podle nejnižší úhrady daného léku v celé EU. Tím u některých léků dojde až k šestinásobnému snížení úhrad od pojišťoven, a to znamená, že pacient u léku s doplatkem 100 korun by měl zaplatit až 600 korun,“ sdělil Právu písemně Svaz pacientů. Neuvedl ale, kterých léků se to konkrétně týká.

Má jít o léčbu diabetu a prostaty

Prezident svazu Luboš Olejár dodal, že vyšší doplatky se mají týkat léků na léčbu diabetu a také prostaty. Svaz chce o změnách jednat s ředitelem SÚKL příští týden.

Důvodem je podle něho snížení počtu tzv. referenčních skupin a tím i léků plně hrazených ze zdravotního pojištění. V každé skupině jsou léky na určitou nemoc nebo skupinu nemocí. Až dosud v ní byly jen léky s obdobným účinkem, tedy při léčbě zaměnitelné, a vždy musel být jeden bez doplatku pacienta.

Nově jsou ve skupině léky s různým mechanismem účinku a léčebně je podle Olejára zaměnit nelze. Zůstává však, že jeden lék ze skupiny je bez doplatku. Olejár ale tvrdí, že se může stát, že takový lék bez doplatku pacientovi nepomůže a on bude muset brát vždy lék s doplatkem.

Svaz pacientů vyzval SÚKL, aby "zastavil špatné přeceňování úhrad léků z veřejného zdravotního pojištění, nezvyšoval doplatky za léky“.

SÚKL: Revize úhrad již probíhají dlouho

Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Veronika Petláková Právu řekla, že revize úhrad léků ze zdravotního pojištění probíhají ze zákona a již dlouho. "Ústav dbá zájmu pacientů a vždy nejméně jeden přípravek v každé skupině je plně hrazen z pojištění, ale je jich tam i víc.“

Podle ní se v pátek nic nestane, a to proto, že revize výše úhrad je dokončována průběžně a závisí vždy na tom, kdy začala. "Zahájili jsme 60 společných správních řízení. Týká se 968 léčivých přípravků. V přípravě na zahájení či těsně před zahájením je 108 správních řízení a v nich 1603 léků,“ uvedla.

Podle ní je rozhodnuto pouze u dvou přípravků – ABILIFY 10 MG a ABILIFY 15 MG na léčbu schizofrenie.

"U obou přípravků došlo ke snížení úhrady ze zdravotního pojištění, ale zároveň ke snížení maximální ceny výrobce. Doplatek pacienta se tak výrazně snížil. U prvního z přípravků z 1101 na 512 Kč, u druhého z 2191 na 166 korun,“ uvedla mluvčí.

U ostatních léčivých přípravků, kde správní řízení bylo zahájeno ke konci minulého roku, se jeho účastníci proti rozhodnutí odvolali a rozhodovat bude ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám