Hlavní obsah

Kovářová rozprášila legislativní odbor, resort spravedlnosti je prý v rozkladu

Právo, Radim Vaculík
Praha

Reforma justice a s ní spojené zákony jako trestní řád či občanský zákoník jsou v ohrožení. Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová (nominovaná ODS) totiž po náměstkovi Františku Korbelovi ve středu odvolala z funkce i jeho přímou podřízenou, vrchní ředitelku podsekce legislativně-právní Danu Prudíkovou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Článek

„Ve skutečnosti to odvolání znamená naprostý konec legislativy vůbec. Skončil jsem já jako náměstek, není tam vrchní ředitelka a další ředitelka odešla na mateřskou. Takže ta struktura tam přestala existovat. Je to katastrofa,“ reagoval na to nyní už bývalý náměstek Korbel.

Do konce roku měl být dle plánu hotov nový trestní řád, ale podle Korbela práci na něm teď nemá kdo řídit. Totéž se údajně týká dalších zákonů a novel.

Bývalý ministr Pospíšil s kroky nástupkyně nesouhlasí

Jeho kritiku podpořil i předchůdce Kovářové v ministerské funkci Jiří Pospíšil (ODS).

„Slova pana náměstka mohu potvrdit. Legislativní odbor objektivně fungoval nejlépe z celé administrativy. Nad odvoláním paní Prudíkové vyjadřuji velkou lítost a jednoznačně s tím nesouhlasím,“ uvedl Pospíšil.

Prudíková byla podle něj odbornice a nikoli politicky nominovaná osoba a měla za sebou hmatatelné výsledky, například podíl na schválení nového trestního zákona.

„Oficiálně mi paní ministryně jako důvod mého odvolání sdělila, že má představu, že se legislativa bude dělat jinak. Tak, jak se to dělalo doteď, to prý nebylo podle jejích představ a že nebyla spokojená,“ řekl Právu sama Prudíková, pro kterou bylo odvolání „nepříjemným překvapením“.

Prakticky tytéž důvody konce Prudíkové Právu vzkázala také Kovářová skrze svou mluvčí.

„Jsem přesvědčen, že personální změny, které nastávají v resortu spravedlnosti, povedou k zastavení justiční reformy a k průtahům v legislativních projektech, což bude ke škodě všem občanům,“ podotkl však Pospíšil, který včera nepřímo připustil, že se mu Kovářová na postu ministryně nezamlouvá.

„Její nominace bylo rozhodnutí politické strany, nikoli moje. Já jsem vyjadřoval jisté výhrady proti její nominaci,“ doplnil exministr.

Podle informací Práva je ale v rozkladu prakticky celé ministerstvo. Kromě Korbela s Prudíkovou totiž sama odešla také šéfka justičního odboru, stejně tak ředitel odboru dohledu a nikdo je dosud nenahradil. Navíc šéf odboru informačních technologií je dlouhodobě nemocen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám