Hlavní obsah

Bouřky zastavovaly vlaky a ničily elektrické vedení

Právo, Novinky, ČTK, René Chvalina, Radek Plavecký
Aktualizováno

Nad Českou republikou se ve středu vytvořila vlna bouřek, ráno zasáhly jihozápad území a také střední Čechy a Prahu. Už v úterý v podvečer přecházely bouřky východní Čechy. Déšť a vítr zastavil ve středu ráno vlakový provoz na dvou místech v Čechách. Kvůli spadlým stromům nejely vlaky mezi Zdicemi a Příbramí ve středočeském kraji a Blatnou a Březnicí na pomezí jižních a středních Čech. Po desáté hodině ráno byly tratě zprovozněny. Poruchy hlásili i energetici.

Foto: René Chvalina, Právo

Přívalový déšť a silný vítr zcela zdecimoval několik hektarů lesa na Svitavsku.

Článek

O problémech ve vlakové dopravě informoval mluvčí Českých drah Radek Joklík. Místo lokálky mezi Blatnou a Březnicí dráhy nasadily náhradní autobusy. Regionální doprava byla zastavena, od přibližně 10:10 byly zastavené tratě zprovozněny.

Počasí se na vlakovém provozu nepodepsalo v poslední době poprvé. Mnohem větší škody způsobily nedávno záplavy především na severní Moravě a v jižních Čechách. Vlaky nejezdily na šesti úsecích, například mezi Hostašovicemi a Novým Jičínem.

Na Královehradecku několik obcí bez proudu

Desítky poruch na elektrickém vedení zaznamenali ve středu kolem poledne energetici v Královehradeckém kraji.  Ve Skuřině na Jičínsku například blesk po poledni udeřil do rodinného domku. Dům blesk nezapálil, na místě přesto zasahovaly dvě jednotky hasičů.

Desítky poruch na elektrickém vedení zaznamenali ve středu kolem poledne energetici v Královehradeckém kraji.  Ve Skuřině na Jičínsku například blesk po poledni udeřil do rodinného domku. Dům blesk nezapálil, na místě přesto zasahovaly dvě jednotky hasičů.

"Kvůli popadaným stromům a větvím do vedení evidujeme tři poruchy na vedeních vysokého napětí a desítky poruch na nízkém napětí," řekla Beránková. Bez proudu se ocitli lidé v Libřicích, Lejšovce, Všestarech, Plotištích a Bělči. Dodávky proudu energetici podle mluvčí společnosti ČEZ Šárky Beránkově obnoví během středy.

Pardubicko hlásilo zatopené sklepy

Ničivá bouře, která se v úterý odpoledne a v podvečer přehnala nad částí Pardubického kraje, zasáhla zejména Orlickoústecko a Svitavsko. Hasiči museli vyjíždět k více než padesáti zásahům. 

"Nejvíce byla postižena města Svitavy a Ústí nad Orlicí. Hasiči museli odčerpávat vodu ze zatopených sklepů, odklízet popadané stromy a větvě ze silnic či drátu elektrického vedení,“ řekl Právu operační důstojník hasičského sboru. Bouře se naopak zcela vyhnula Pardubicku a Chrudimsku, kde nemuseli záchranáři zasahovat ani v jediném případě.

Desítky stromu popadaly v okolí České Třebové a zaplaveny byly i některé domy

Ještě hůř pustošila bouře okolí Svitav, kde přívalové deště a silný vítr zcela zdecimovaly několik hektarů lesa. V obci Mikuleč na Svitavsku popadané stromy zničily elektrické vedení, a jeden z nich dokonce padl na autobusovou zastávku. Lidé zůstali v obci zcela bez proudu.

Energetici zaznamenali nejméně čtyři poruchy na vedení vysokého napětí na Orlickoústecku a stejný počet i na Svitavsku. Počty poruch na rozvodech nízkého napětí šplhaly do desítek. Hasiči odhadují škody po kalamitě na statisíce korun.

Silné lijáky zasáhly střední Čechy

Bouřky a deště jsou od rána také na území středních Čech. Žádné závažnější škody ale podle hasičů zatím nenapáchaly. "Na Příbramsku se kolem osmé hodiny ráno přehnala větší bouřka, takže jsme tam vyjížděli k několika zatopeným sklepům a k několika spadlým stromům, ale nebylo to nic závažného, vše se obešlo bez zranění a větších škod,“ řekla Právu mluvčí středočeských hasičů.

"V současné době hustě prší na Kladensku či Mladoboleslavsku. Nemáme tady ale žádné výjezdy, nic vážného se zatím nikde v kraji neděje,“ uvedla před 10. hodinou dopoledne Kostková.

Výpadek proudu v Prostějově

Bouřky způsobily komplikace také na Prostějovsku. Podle dostupných informací zasáhlo oblast krupobití a zhruba hodinu a půl byla část města bez proudu. 

Varovaní před přívalovým deštěm, kroupami a krátkodobým silným větrem platí i v mnoha dalších také ve středu, a to od dvanácti hodin až do čtvrtka do čtyř hodin do rána.

Kvůli dešťům stojí stavební práce

Na bouřky a silné deště si stěžují stavbaři. V Praze někteří z nich museli dočasně přerušit pozemní práce, většinou však s výkyvy počasí v harmonogramech dopředu počítali. Pro další, kteří musí stavby dotáhnout do konce během několika dní, jsou ale průtrže vážnou komplikaci.

"V takovéto průtrži nemůžeme dělat, protože bychom mašiny utopili," řekl František Polák, mluvčí Metrostavu, který v metropoli staví například rozsáhlý tunel Blanka na Letné a pod Stromovkou. "Na Letné jsme měli vodopády," dodal mluvčí. V Praze tak nyní podle něj dva dny zemní práce nepoběží. Problémy by totiž mohlo mít v dešti například betonování.

Zásadní problém znamená nepříznivé počasí pro firmy, které musí práce dokončit do určotého data. Například společnost Hans Wendel, která v Praze opravuje tramvajovou trať kolem křižovatky Klapkova-Střelničná u stanice metra Kobylisy, musela po dnešních dopoledních průtržích betonovací práce zcela zastavit. Tramvaje by přitom na opraveném úseku měly jezdit už v sobotu. "Budeme muset dělat i v noci," řekl stavbyvedoucí Pavel Viktorín z Hans Wendel.  

Reklama

Výběr článků

Načítám