Hlavní obsah

Pokus o odvolání Ratha se nekonal, opozice ho nedostala na pořad schůze

– Praha
Právo, Novinky, Radek Plavecký

Středočeští občanští demokraté se v úterý chtěli pokusit o odvolat středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD). Na jednání zastupitelstva kraje se však bod nakonec nedostal, neboť ODS neměla dostatek hlasů k jeho zařazení na pořad schůze.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hejtman David Rath s radním Milošem Petera (oba ČSSD) před zahájením úterního jednání krajského zastupitelstva.

Článek

„Víme, že na to nejspíš nebudeme mít dost hlasů, ale jde nám o to, jak se k Rathovi postaví ČSSD a komunisté, zda dají najevo, že je to stále jejich favorit,“ avizoval již před jednáním bývalý hejtman Petr Bendl (ODS).

ODS se podle Bendlových slov nelíbí arogance moci. „V kraji se dějí věci, se kterými řada lidí nesouhlasí. Pan Rath začal své vládnutí personálními čistkami, z úřadu odešla skoro stovka lidí. Do jejich pozic nastupovali lidé bez výběrových řízení. Zdvojnásobili si odměny funkcionářů, obcházejí zákon o regulačních poplatcích, nerespektují rozhodnutí soudu o poplatcích, nedoložili rozdělení desítek milionů," řekl Bendl.

"Hejtman se dopustil zastrašování soudu, zveřejnil číslo soudkyně, což je ostuda Středočeského kraje. Z krajských prostředků je placena politická reprezentace ČSSD v krajských tiskovinách, což přesahuje zásady etiky. Kraj hospodařil s přebytkem 1,6 miliardy korun, přesto jeho nové vedení nezahájilo například investice do silnic, neopravují se, zhoršuje se budování sociální sítě,“ vyjmenoval důvody pro odvolání Bendl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Bendl (vlevo) pozoruje Davida Ratha.

Rath nečekal, že by mohl být odvolán

„Kritika se od opozice očekává, ale měla by být opodstatněná. Kraj nám ODS předala s dluhem 6 miliard korun. Středočeský kraj je nejzadluženější ze všech,“ bránil se Rath a přešel do útoku. „Bendl káže vodu a pije víno. Nebyla to soc. demokracie, ale vláda ODS byly samé čistky, čistky, čistky. My jsme nechtěli nést zodpovědnost za lidi, kteří se tu nahromadili za 8 let vlády ODS a za jejich činnost," opáčil Rath.

"Co se týká zdvojnásobení odměn, vyzval jsem, ať vaši (zvolení za ODS - pozn. red.) zastupitelé tyto peníze neberou, ale vesele tyto peníze konzumujete a nikdo je neodmítá. V oblasti poplatků se neshodneme, snažíme se zrušit zákon o poplatcích, rozsoudit nás mohou ne soudy, ale voliči ve volbách,“ mínil Rath, který nečekal, že by mohl být odvolán.

„Bude to zastupitelstvo jako každé jiné. ODS se tímto krokem snaží odvádět pozornost, aby se na světlo svět nedostaly jejich přehmaty. ODS vadí, že přesekáváme chapadla jejich finanční a ekonomické chobotnice. Smlouvy a vazby, které tady po jejich vládě zůstaly, jsou velmi problematické. Bendl posílal peníze z daní a fondů do milionářských projektů, na fitko v hotelu, ale ne třeba do škol a do nemocnic,“ reagoval Rath.

Reklama

Výběr článků

Načítám