Hlavní obsah

Víza do Kanady budou ve Vídni hotova za den, v Praze za 12 dní

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek v šest hodin ráno SELČ začne Kanada po českých občanech požadovat při vstupu na své území víza. Kanadská strana oznámila, že v případě osobního podání na vídeňské ambasádě bude žádost vyřízena ještě téhož dne, pokud turista podá žádost prostřednictvím pražského velvyslanectví, musí počítat s čekací lhůtou až 12 dní.

Článek

Žádosti o víza bude vyřizovat kanadská ambasáda ve Vídni. Žádost bude možné podat také prostřednictvím kanadského velvyslanectví v Praze, to však postoupí dokumenty vídeňskému úřadu. Žádost bude v takovém případě vyřízena za 10 až 12 dní. V případě podání na zastupitelském úřadu ve Vídni získá žadatel vízum v den podání.

Kanadská ambasáda ve Vídni upozorňuje, že lidem, kteří již mají zakoupeny letenky, se bude snažit až do 5. srpna vyjít maximálně vstříc a bude úřadovat v mimořádném režimu bez polední pauzy. Žádost lze podat osobně, kurýrem, případně prostřednictvím cestovní kanceláře.

Poplatek za udělení jednorázového víza bude 75 kanadských dolarů, pro opakovaný vstup se poplatek zvyšuje na 150 kanadských dolarů.

Bezprostředně po zavedení víz bude po dobu 48 hodin platit přechodné období, které se bude vztahovat na osoby nacházející se v leteckém tranzitu nebo na osoby, které v tomto období nastoupí na cestu. Během tohoto přechodného období budou cestující odbaveni na letišti v Kanadě bez víza.

Kanadská strana také oznámila, že až do 17. července bude v provozu horká linka, na které budou zodpovězeny případné dotazy. Její číslo je +43-1-531-38-3600 a bude v provozu od 9 do 12 a od 13 do 15 hodin. Operátoři budou hovořit česky.

Čeští občané, kteří zamíří do Kanady ze zahraničí, mohou zažádat o udělení víza na kterémkoliv kanadském zastupitelském úřadě, který má vízové oddělení. V Evropě jím disponují kromě Vídně také ambasády v Paříži, Londýně a Římě.

Přehled zemí s bezvízovým stykem pro české občany
Evropa
Albánie, Andorra, Belgie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Island, Itálie, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Makedonie, Malta, Moldavsko, Monako, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, San Marino, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Turecko, Ukrajina, Vatikán, Velká Británie
Asie
Filipíny, Gruzie, Hongkong, Japonsko, Korejská republika, Macao, Malajsie, Singapur, Brunej, Tchaj-wan
Blízký východ
Izrael
Afrika
Gambie, Jihoafrická republika, Maroko, Mauricius, Seychely
Austrálie a Oceánie
Nový Zéland
Jižní Amerika
Argentina, Bolívie, Brazílie, Ekvádor, Chile, Kolumbie, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezuela
Karibik
Bahamy, Barbados, Svatý Kryštof a Nevis, Trinidad a Tobago
Střední Amerika
Antigua a Barbuda, Belize, Dominikánská republika, Guatemala, Honduras, Kostarika, Nikaragua, Panama, Salvador
Severní Amerika
USA, Mexiko

Žádost o vízum musí obsahovat

- vyplněný vízový formulář

- platný cestovní pas se strojově čitelnou zónou

- 2 pasové fotografie

- poplatek za vízum

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám