Hlavní obsah

S Topolánkem se za TOP 09 utká děkanka Putnová

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Politické uskupení TOP 09, které v říjnových volbách kandiduje spolu s hnutím Starostové a Nezávislí, získalo do čela své kandidátky dalšího zástupce akademické obce.

Článek

Podle informací Práva jde o devětačtyřicetiletou děkanku Fakulty podnikatelské na Vysokém učení technickém v Brně Annu Putnovou, která má být lídrem kandidátky na jižní Moravě. Putnová se tak utká se šéfem ODS Mirkem Topolánkem či s místopředsedou soc. dem. Bohuslavem Sobotkou, které jejich strany nominovaly do čela kandidátek v Jihomoravském kraji.

Komunisté na jihu Moravy nasadili poslankyni Zuzku Bebarovou-Rujbrovou, lidovci bývalého hejtmana Stanislava Juránka. Zelené nejspíš povede jejich úřadující šéf, exministr školství Ondřej Liška.

Kalousek asi zůstane doma na jihu Čech

Původně se spekulovalo, že vyzyvatelem Topolánka a Sobotky bude zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, který ale s největší pravděpodobností nastoupí do čela kandidátky ve svém bydlišti, tedy v Jihočeském kraji.

Jeho největšími rivaly by se tak stali poslanci Vítězslav Jandák (ČSSD) a Jan Bauer (ODS). Právě soc. dem. a ODS se v jižních Čechách tradičně střídají ve vítězství. Následováni komunisty, které povede stranický šéf Vojtěch Filip. Nejslabší pozici z parlamentních stran v kraji mají lidovci, které právě v uplynulých týdnech Kalousek opustil a které bude jako jednička reprezentovat náměstek ministra kultury Jaromír Talíř.

Jihomoravskou jedničku TOP 09 Putnovou přitom považují členové tohoto volebního uskupení za typ člověka, který má v regionu výrazný respekt kvůli své angažovanosti, ovšem nikoli politické, ale odborné, a proto by mohla přitáhnout voliče. Stejným případem je i lídr na Vysočině, rektor Vysoké školy polytechnické Ladislav Jirků.

Putnová je pátým lídrem, na kterém se Kalouskova strana se Starosty a Nezávislými dohodla, přičemž její kandidaturu mají oznámit v úterý v Brně.

Z profesního životopisu Putnové vyplývá, že je zakládající členkou Asociace podnikatelek a manažerek. V minulosti působila v týmu Ekonomické komise OSN pro podnikání žen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám