Hlavní obsah

Ministryně spravedlnosti odvolala náměstka Korbela

Právo, Radim Vaculík, Radim Kijonka
Praha
Aktualizováno

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová (nominována ODS) odvolala v pátek z funkce svého náměstka pro legislativu Františka Korbela. Informaci Práva včera potvrdila mluvčí ministerstva Veronika Ludvíková.

Foto: Marta Myšková, ČTK

František Korbel

Článek

„Důvodem (odvolání) je systemizace, úspory a zefektivnění systému řízení ministerstva. Řízením sekce legislativní byl pověřen první náměstek ministryně (Marek Görges). Po vzájemné dohodě bude i nadále Mgr. Korbel ředitelem sekce předsedkyně Legislativní rady vlády,“ sdělila Právu přes svou mluvčí Kovářová.

Ta přitom ještě při svém jmenování do ministerské funkce uvedla, že všechny dosavadní náměstky na jejich postech ponechá.

Důvodem může být spor o pobočky VZS

Skutečným důvodem Korbelova odvolání však podle informací Práva z několika justičních zdrojů může být jeho údajné angažování se do sporu o uvažovaném rušení brněnské a ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci (VSZ).

„V tuto chvíli to určitě nechci komentovat. Každý si z toho něco vezme a pochopí, co chce,“ řekl Právu v reakci na své odvolání Korbel, který byl náměstkem pro legislativu od února 2007.

Podle zdrojů Práva však právě komunikace Korbela s některými moravskými žalobci týkající se rušení zmíněných poboček jej údajně mohly stát funkci.

Podle nedávného vyjádření šéfky olomouckých vrchních žalobců Mileny Hojovcové pro Právo by zrušení brněnské a ostravské expozitury VSZ přineslo úsporu zhruba o 1,7 miliónu korun, s čímž ale jejich šéfové nesouhlasí.

Vedoucí brněnské pobočky VSZ Michal Galát naopak tvrdí, že její zrušení a převedení tamních státních zástupců do Olomouce přinese zvýšené výdaje za dopravu žalobců a především výrazně sníží efektivitu vyšetřování nejzávažnějších hospodářských kauz po celé Moravě a Slezsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám