Hlavní obsah

Na likvidaci škod po povodních chce ministerstvo 1,32 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo pro místí rozvoj požádá vládu o 1,32 miliard korun na odtraňování škod po letošních záplavách. Pro domácnosti má jít z této částky podle odhadů až 170 miliónů korun. Lidé, kteří po ničivých povodních přišli o střechu nad hlavou, by mohli dostat až 150 tisíc korun a poté ještě příspěvek na demolici budovy. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí ministerstva Jan Štoll.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Likvidace škod v Novém Oldřichově

Článek

"Náš nynější odborný odhad výše finanční pomoci, která by měla aktuálně pokrýt naše plánované programy, je nyní zatím 1,32 miliardy korun,“ řekl v pátek ministr Rostislav Vondruška.

Vedle 170 miliónů vyhrazených pro postižené domácnosti, by většinu z částky měly dostat obce. Každá domácnost, jejíž byt byl vytopen, může navíc žádat o příspěvek ve výši 30 tisíc korun.

"Katastrofálně zdevastován byl především obecní a krajský majetek. Podle aktuálních odhadů našeho ministerstva budeme na jeho obnovu vládu žádat o 1,15 miliardy korun, které budou v rámci kapitoly na obnovu veřejného majetku po živelní pohromě pomocí dotačního programu rozdělovány,“ řekl Vondruška.  

Státní fond přispěje 370 milióny

O dotace, které budou rozdělovány pod přísnou administrativou, budou moci obce a kraje požádat až po ukončení stavu nebezpečí v dotčeném území.

S další pomocí přispěje také Státní fond pro rozvoj bydlení, který by údajně mohl poskytnout 370 miliónů korun. "Připraveny jsou zvýhodněné úvěry pro obce na modernizaci bytového fondu, fyzické osoby budou moci požádat o úvěr na novou výstavbu bytů či domů až do výše 850 tisíc korun. Na opravy bytů, které poničila povodeň, budou moci lidé žádat o úvěr ve výši 150 tisíc korun,“ uvedlo MMR v tiskové zprávě. 

Třetí nejtragičtější povodně v historii

Povodně, které v minulých týdnech postihly část Čech i Moravy, si vyžádaly 14 obětí a podle odhadů materiální škody za pět až šest miliard korun. Z více než dvou tisíc poničených obydlí, čeká 22 domů demolice. Většinu nákladů ponese stát.

Navíc ČR získala díky prodeji státních dluhopisů Evropské investiční bance (EIB) na likvidaci povodňových škod tři až čtyři miliardy korun.

Letošní záplavy, které jsou třetí nejtragičtější v historii ČR, zřejmě podle ministra financí Eduarda Janoty zhorší schodek státního rozpočtu v letošním roce o miliardy korun. 

Reklama

Výběr článků

Načítám