Hlavní obsah

Paroubek sklízí tvrdou kritiku za schůzku s Putinem

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Mach

Cesta předsedy ČSSD Jiřího Paroubka do Ruska, kde jednal s premiérem Vladimirem Putinem, budí negativní reakce. V pátek ho kritizoval předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), podle něhož je takové jednání protiústavní. Paroubek tím narušuje vztahy v rámci EU i NATO, uvedl Sobotka. Kritika Paroubkovy návštěvy se ozvala i z diplomatických kruhů.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve Sněmovně.

Článek

"Pokud je pravda, že při své nedávné cestě do Ruska, při takzvaných soukromých jednáních s Vladimirem Putinem, slíbil šéf ČSSD boj proti radaru a i další záležitosti spadající výhradně do kompetence ministerstva zahraničních věcí a vlády ČR, pak je jeho jednání vrcholně nezodpovědné,“ prohlásil Sobotka.

Paroubek údajnými nekompetentními sliby podle Sobotky porušuje ústavu, která "jasně definuje, kdo je tvůrcem zahraniční politiky ČR a rovněž obchází parlament, jehož obě komory jsou spolutvůrci zahraničních vztahů“.

Z České republiky se tak stává nedůvěryhodný partner a narušuje vztahy v rámci EU i NATO, dokonce i vztahy s Ruskem, upozornil Sobotka v reakci na zprávy v pátečním tisku o Paroubkových výrocích v souvislosti s jeho ruskou cestou.

Paroubek se dostal do vážného konfliktu s českými diplomaty, uvedly v pátek Hospodářské noviny. Diplomatům údajně vadí, že je Paroubek na jednání nepřizval. Podle listu nesouhlasí s tím, že Paroubek vede vlastní zahraniční politiku, která jde jiným směrem než oficiální, veřejně o tom ale nechtějí mluvit. Svá jména odmítli uvést.

Kohout klidní kritiky

Ministerstvo zahraničí však v Paroubkově misi nevidí žádný problém. "Zahraniční cesty politiků nepodléhají schvalování ze strany vlády. Otázka asistence zastupitelských úřadů v případě takových cest je vždy věcí vzájemné dohody. O výsledcích cesty Jiřího Paroubka byla veřejnost informována prostřednictvím tiskové konference po jeho návratu z Ruska," uvedlo ministerstvo vedené Janem Kohoutem, kterého do úřednické vlády nominovala ČSSD.

Proti tvrzením diplomatů se ohradil také šéf sekce P. R. a marketingu ČSSD Petr Dimun s tím, že Paroubek uskutečnil v minulosti několik schůzek s vrcholnými světovými politiky, například s britským premiérem Gordonem Brownem, bývalým prezidentem USA Georgem Bushem nebo německým ministrem zahraničí Frankem-Walterem Steinmeierem, jimž taktéž tlumočil názor ČSSD na otázku radarové základny USA. "A to bez účasti českých diplomatů, aniž by to vyvolalo tuto reakci," zdůraznil Dimun.

Šéf marketingu závěrem podotkl, že se nejedná o sliby, ale pouhé opakování názoru, který je dlouhodobě a veřejně znám.

Paroubek pobouřil velvyslance v Rusku

Paroubek sklidil kritiku od českého diplomata v Moskvě Miroslava Kostelky ihned po návratu z Ruska. Tomu se nelíbily Paroubkovy výroky v ruském rozhlasu, kde tvrdil, že se vztahy s Ruskem za poslední tři roky pravicové vlády zhoršily.  

"V oblasti ekonomické spolupráce se v posledních letech výrazně zlepšovaly. Obecně jsou vztahy s Ruskem udržovány na velmi dobré úrovni. Rozhodně nejsou horší, než byly před třemi lety," řekl Kostelka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám