Hlavní obsah

Politici ODS organizují petici proti squatterům v Truhlářské

Novinky, ČTK, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nájemníci činžovního domu v Truhlářské ulici v centru Prahy, kam se přestěhovali squatteři z vily Milada, nejsou ze svých nových sousedů příliš nadšeni. Jsou přesvědčení o tom, že je chce majitel domu tímto způsobem z domu vystrnadit. Proti squatterům už zahájili někteří politici ODS petiční akci.

Článek

Kritika se snáší především na hlavu ministra pro lidská práva Michaela Kocába, jehož přítel Petr Svinka squatterům po jejich vyhnání z Milady prostory ve svém domě nabídl.

"Byl to velmi chybný, nerozvážný krok,“ hodnotí Kocábovu iniciativu, s níž hledal squatterům náhradní bydlení, jedna z nájemnic domu. 

Podle ní squatteři nechtějí sdílet dům s dalšími nájemníky, proto si měl Kocáb nejprve zjistit, jestli dům není osídlen. Situaci v domě navíc komplikuje fakt, že nájemníci mají v poslední době velmi napjaté vztahy s majitelem. Jsou přesvědčeni, že je majitel chce z domu s regulovaným nájmem vypudit.  

"Squatteři jsou až druhotná záležitost, tady jde o cílenou akci majitel - nájemník,“ uzavřela nájemnice. Svinka podobná nařčení odmítá.

Squatteří chtějí prostory využít ke kulturním akcím

Squatteři dostali od Svinky tři byty pod podmínkou, že budou platit vodu, elektřinu a plyn, k dispozici by měli mít i sklepní prostory. Nechtějí je obývat trvale, se svými sousedy ale chtějí spolupracovat. Plánují prostory využít spíše k nejrůznějším kulturním akcím. První z nich má být výstava fotografií, které budou zachycovat vyklízení squatu Milada. Z dlouhodobého hlediska si squatteři chtějí najít za Miladu "adekvátní" náhradu.

Se ztrátou Milady se nesmiřují. Alespoň na to upozorňují vlajky vyvěšené z oken bytů obývaných squattery s nápisy "Nic není zapomenuto", "Nic není odpuštěno".

Mezi obyvateli Truhlářské ulice vzniká petice

Místní obyvatelé se začali proti squatterům bouřit a zorganizovali petici, kterou zatím podepsalo několik desítek lidí. Informoval o tom zastupitel Prahy 1 Jan Arnstein a radní Prahy 1 Antonín Kazda (oba ODS), kteří autory petice zastupují.

Podle Kazdy je okolí Truhlářské ulice a přilehlá Petrská čtvrť jedním z posledních míst v Praze 1 s vysokým počtem trvale žijících obyvatel. Petice squattery označuje za asociální osoby. Žádá ministra pro menšiny Michaela Kocába, který náhradní ubytování zprostředkoval, a orgány státní správy, aby se společně s Prahou 1 zasadily o dodržení zákonů a ochranu práv místních obyvatel.

Petiční archy jsou umístěny především v obchodech v okolí nového bydliště squatterů. Peticí by se údajně měla zabývat také rada první městské části.

Z případu se stala politická kauza, ke které se vyjadřují mnozí politici, kteří usilují o křeslo v Poslanecké sněmovně. Také Kazda, který zastupuje petenty, je na kandidátce do podzimních předčasných voleb.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám