Hlavní obsah

Squatteři se chtějí s novými sousedy dohodnout, ti jsou rozpačití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Squatteři, kteří se přestěhovali do domu v pražské Truhlářské ulici se v nejbližších dnech chtějí setkat s původními nájemníky a vyjasnit si způsob budoucího soužití. Squatteři nechtějí starousedlíkům komplikovat život, na druhé straně by rádi i v novém působišti pořádali kulturní akce. Nájemníci se obávají, že poskytnutí části domu squatterům je má vystrnadit z bytů. Dům v centru Prahy chce majitel rekonstruovat.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Squatteři minulý týden protestovali proti vyklizení vily Milada

Článek

Squatteři dostali od Petra Svinky, majitele domu v Truhlářské 11, k dispozici tři byty pod podmínkou, že budou platit vodu, elektřinu a plyn. Nájemné činí symbolickou korunu. Z celého případu, který ministr pro lidská práva Michael Kocáb minulý týden prezentoval jako pomoc squatterům, se mezitím stalo politikum. [celá zpráva]

Někteří politici se pozastavili nad tím, že squtteři dostali bydlení prakticky zdrama. "Tři byty v centru Prahy za symbolickou korunu nájemného poskytnuté squatterům jako 'náhrada' za neoprávněně obývanou Miladu, byť v soukromém domě, jsou výsměchem všem lidem, kteří dodržují pravidla, platí pravidelně nájemné," uvedl místopředseda strany Věcí veřejné Jaroslav Škárka.

"Je s podivem, že naše vláda má ministra pro lidská práva, který se nechá zatáhnout do průhledné snahy jednoho majitele objektu donutit obyvatele bytového domu k vystěhování a k nátlaku na orgány státní správy povolit změny, které povedou ke zrušení další, již beztak omezené bytové plochy na Praze 1," doplnil místopředseda KDU-ČSL v Praze 1 Petr Burgr.

Město má pro nájemníky připravené rezervní byty

Squatteři se podle svého mluvčího, který vystupuje pod kryptonymem "teta Milada" nechtějí nechat zatáhnout do politických šarvátek. S nájemníky se chtějí setkat a ujasnit si pravidla společného soužití. "Teta Milada" ve čtvrtek také uvedla, že squatteři se stále nesmířili s vystěhování z trojské vily Milada, k němuž došlo minulý týden, a dále hledají adekvátní náhradu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb

Podle radního pražského magistrátu Jiřího Janečka má radnice pro nájemníky domu v případě nouze připravené náhradní ubytování.  "Jsem připraven a rozhodnut nájemníkům okamžitě pomoci, když mi napíšou, že to nejde," řekl Janeček.

Po dohodě s ředitelem pražského bytového fondu Vladislavem Dykastem a náměstkem primátora Rudolfem Blažkem má prý už pro obyvatele tří bytů v Truhlářské 11 pro případ nouze připraveny tři byty rezervní. Nastěhovat se do nich lze prý okamžitě. Jestliže se to ale stane, bude prý magistrát chtít po Kocábovi finanční kompenzaci.

Podle Kocába magistrát zbytečně předjímá

Podle Kocábovy mluvčí Lejly Abbásové je však reakce magistrátu vyostřená a zbytečně předjímavá. Squatteři podle ní mají zájem na poklidném soužití. 

Squat Milada byl za policejní asistence vyklizen minulý týden. Důvodem vystěhování byly prý stížnosti okolních obyvatel na údajný hluk a nepořádek. Vystěhování doprovázely potyčky s policií, tři policisté byli zraněni a čtyři squatteři zadrženi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Kocáb nabídl squatterům náhradní dům

Na Senovážném náměstí v Praze se ve středu sešla asi stovka demonstrantů protestujících proti úternímu vyklízení squatu Milada. Ministr pro lidská práva...

Výběr článků

Načítám