Hlavní obsah

Za smrt na raftu nese vždy zodpovědnost jeho kormidelník

Novinky, Vladimír Michna

Vodáci sjíždějící vodní toky i přes varování o nebezpečí se dopouštějí přestupku, za který jim hrozí až několikatisícová pokuta. V případě úrazu nebo smrti někoho z účastníků v důsledku nebezpečné plavby může jít o trestný čin. Zodpovědný za to je kormidelník neboli vůdce raftu. Novinkám to řekl metodik dozoru na plavbu ze Státní plavební správy Bohumil Blažek.

Foto: Pavel Pokorný, Právo

Potápěč se marně snažil nalézt posledního ze šestice vodáků, s nímž se převrátil raft.

Článek

V úterý se na Otavě ve Strakonicích převrátil raft se šesti lidmi. Jednu osobu se hasičům zatím nepodařilo nalézt, zasahujícího hasiče museli lékaři oživovat. [celá zpráva]

Takový případ může skončit obviněním z trestného činu, protože před sjížděním řeky varovali policisté i Povodí Vltavy.

Když se stane nehoda, je třeba identifikovat kormidelníka, čili řidiče neboli vůdce plavidla. Ten je za plavbu zodpovědný. V případě úterní tragické plavby by to byl jeden ze šesti lidí na raftu, řekl Blažek.

„Naši lidé tam osobně byli a vodáky varovali, nemůžeme jim však nic zakázat,“ postěžovala si mluvčí Povodí Vltavy Petra Krainová. Na nedokonalou legislativu žehrají také hasiči a policisté. „Je to zbytečný hazard, ale hasiči je nemohou nijak postihnout,“ řekla Novinkám mluvčí generálního ředitelství hasičů Ivana Svitáková.

Porušení varování ze strany povodí řek nebo policistů je přestupkem a pokuta může dosáhnout blokově až pěti tisíc korun, v případném správním řízení až 100 tisíc
Bohumil Blažek ze Státní plavební správy

„Nemůžeme jim to nijak zakázat a pokud se nic nestane, tak nemáme ani žádné prostředky na jejich postih,“ uvedla jihočeská policejní mluvčí Jana Kameníková.

Jediný orgán, který může hazardující vodáky postihnout, je Státní plavební správa, která na vodních tocích vykonává dozor. Porušení varování ze strany povodí řek nebo policistů je přestupkem a pokuta může dosáhnout blokově až pěti tisíc korun, v případném správním řízení až 100 tisíc, řekl Blažek.

Vyšetřovateli každé takové nehody může Státní plavební správa na požádání poskytnout odbornou pomoc. Hazardující vodáci tedy nezůstanou bez postihu - pokud se při sjíždění řeky někdo utopí, vůdce plavidla se stává podezřelým a v případě prokázání trestného činu by měl nést zodpovědnost.

Navíc platí zákon zákazu plavby všech plavidel při druhém a třetím stupni povodňového nebezpečí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám