Hlavní obsah

Zavedení víz do Kanady by mohly zabránit kontroly na letištích

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo zahraničí se snaží nalézt řešení, které by zabránilo znovuzavedení víz pro české občany při cestách do Kanady. Mohly by jím být předběžné kontroly na letištích. Ty se osvědčily již v minulosti, když se zejména čeští Romové snažili získat azyl ve Velké Británii. Ministerstvo nicméně odmítlo tuto informaci potvrdit. Česká diplomacie chce do jednání zapojit i Evropskou komisi.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr české diplomacie Jan Kohout.

Článek

O zavedení předběžných kontrol na letištích se údajně spekuluje v diplomatických kruzích jako o jednom z možných řešení stávajícího počtu českých žadatelů o kanadský azyl.

Do Kanady utíkají převážně čeští Romové, od letošního ledna do dubna jich tam přiletělo 1077. Za celý loňský rok jich bylo 861. Vízová povinnost platila od roku 1997 do roku 2007 kvůli tomu, že už v minulosti se Ottawa potýkala s vysokým počtem českých žadatelů o azyl.

Britům se systém osvědčil

Systém předběžných kontrol se uplatnil již v roce 2001, kdy jej na základě dohody s českou stranou zavedla Velká Británie, která se tehdy potýkala s přívalem českých Romů. Podobný postup by mohl být aplikován i v případě Kanady.

Kontroly v minulosti spočívaly například v tom, že cestující museli podstoupit rozhovor s britským imigračním úředníkem, který se dotazoval například na důvod cesty či její finanční krytí. Pokud úředníci pojali podezření, že cestující chtějí na ostrovech žádat o azyl, neumožnili jim odletět. Svého času tak odmítali kolem stovky i více lidí měsíčně.

Opatřením se snížil počet žadatelů na minimum, i když bylo často kritizováno politiky i ochránci lidských práv. Definitivně britské kontroly skončily po českém vstupu do EU v roce 2004.

Češi by neměli mít na azyl nárok

Ministerstvo zahraničí otevřeně usiluje například o uzavření česko-kanadské dohody o uznání země bezpečného původu, která by znemožnila udělovat azyl Čechovi. Podle bývalého šéfa české diplomacie Cyrila Svobody (KDU-ČSL) je Kanada jediná země na světě, která uděluje azyl českým občanům.

Do vyjednávání o udržení bezvízového styku s Kanadou zapojilo Česko i Evropskou komisi. Ministr zahraničí Jan Kohout ve čtvrtek rádiu Impuls řekl, že téma probere končící šéf Evropské komise José Barroso na okraji summitu G8 v italské Aquile s Kanaďany.

Kohout je spíše skeptický

Podle neoficiálních informací chce Kanada o vízech rozhodnout do začátku příštího týdne, oficiálně ale tuto informaci české diplomacii nikdo nepotvrdil, uvedl Kohout. Na 65 až 70 procent vidí šéf české diplomacie výsledek černě. Napovídá tomu i rétorika kanadské strany prezentovaná v médiích.

Kanada již v minulosti víza pro Čechy  zavedla, stalo se tak v mezidobí let 1997 a 2007. Také tehdy bylo důvodem neúměrné množství  žadatelů o azyl.

Kanada loni a za první čtyři měsíce letošního roku udělila azyl 132 českým žadatelům. Rada pro přistěhovalectví a uprchlíky za tu dobu stihla projednat a uzavřít 334 českých žádostí, většinu z nich zamítla. Většinu z 2581 žádostí ale kanadské úřady zatím neprojednaly, vyplývá z údajů kanadského velvyslanectví v Praze. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám