Hlavní obsah

České věznice jsou přeplněné a hrozí jim kolaps, varuje ministryně

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Aleš Honus

Přes 22 tisíc se před několika dny přehoupl počet odsouzených, kteří si v českých věznicích odpykávají výkon trestu. A to přesto, že vězeňská služba letos zvýšila kapacitu některých věznic celkově o několik stovek míst.

Foto: Aleš Honus, Právo

Generální ředitel Vězeňské služby ČR Luděk Kula a ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová na tiskové konferenci.

Článek

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová v této souvislosti při setkání s novináři v Ostravě upozornila, že dalších 7,5 tisíce odsouzených se výkonu trestu v současné době vyhýbá, a pokud by měla jen třetina z nich nastoupit za mříže, bylo by to neudržitelné.

„Všechny věznice, kde se vykonává výkon trestu, jsou na samé hranici přeplněnosti a některé z nich jsou přeplněné až na 130 procent. Pokud v současné době něco nepodnikneme, tak by mohlo dojít i ke kolapsu vězeňství," uvedla Kovářová.

Podle generálního ředitele Vězeňské služby ČR Luďka Kuly jsou přitom již připraveny krizové scénáře pro případ, že by se počet ubytovaných ve výkonu trestu měl výrazně zvyšovat. „Znamenalo by to výrazný odklon od trendu humanizace vězeňství,“ řekl Kula.

Pokud by nastal krizový scénář, vězeňská služba by podle Kuly apelovala na vládu, aby jí povolila nepřijímat odsouzené do věznic.

Musely by se využít i náhradní prostory

Pokud by k tomu však nedošlo, muselo by se zrušit pravidlo o minimální ubytovací ploše 4 metry čtvereční na osobu. „Vrátili bychom se ke třem metrům. Zrušili bychom terapeutické a jiné místnosti, programy zacházení, které dneska velice dobře fungují, ať už s mladistvými nebo dospělými. Ze všech společenských místností by se vytvořily ubytovací části. Tělocvičny by se staly přechodným hromadným ubytováním vězňů,“ řekl Kula.

„To by mělo za následek nárůst počtu pokusů o útěk i napadání zaměstnanců vězeňské služby,“ dodal.

Ministryně Kovářová v Ostravě uvedla, že situaci by měl znatelně zlepšit nový projekt domácího vězení, jenž počítá se zavedením elektronických náramků, které by umožnily sledovat pohyb odsouzených. Ti by sice nemuseli být za mřížemi a mohli by zůstat se svými rodinami, ale měli by přísně vymezený režim pohybu.

Za takový způsob výkonu trestu by přitom museli odsouzení za méně závažné trestné činy platit několik tisíc korun měsíčně. Do projektu, který má být spuštěn příští rok, by mohlo být zapojeno až několik tisíc odsouzených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám