Hlavní obsah

Česko sužují přívalové deště, na Táborsku hrozí protržením další hráz

– Sušice • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Jindra Pašková

V Česku se v pondělí opět objevily přívalové deště. Vyskytly se především v jižních a západních Čechách a také na střední Moravě. Déšť spláchl v pondělí odpoledne obec Dobršín u Sušice na Klatovsku,, na Táborsku přetéká Tisovský rybník, u rybníka Smolík hrozí protržení hráze. Hasiči uvažují o evakuaci obyvatel.

Foto: Jan Rada, ČTK

Česko sužují přívalové deště, které vyvolávají bleskové povodně. Na Děčínsku byl v pondělí vyhlášen stav nebezpečí kvůli sobotní povodni.

Článek

"Někteří lidé opouštějí obec, hasiči prozatím monitorují situaci a uvažují o řízené evakuaci občanů," řekl operační důstojník českobudějovických hasičů.

V důsledku dešťů se také výrazně zvýšila hladina potoka Smutná v Ratajích na Táborsku, která dosáhla druhého stupně povodňové aktivity, vyžadujícího pohotovost. Tři dětské tábory v blízkém okolí obce byly evakuovány. Podle hasičů se však voda může rozlít do míst, kde by neměla způsobit vážnější škody.

Voda smetla Dobršin na Klatovsku

Déšť zvedl i hladinu potoka v Dobršíně na Klatovsku. Zatímco řeka Otava zůstala v korytu, rozvodněný potok stoupl až do dva a půl metru. Zaplavil náves a sklepy, bral vrata a zídky.

„Průtrž začala tak patnáct minut po poledni, smršť trvala asi tři čtvrtě hodiny,“ uvedl starosta Dobršína František Chmelík (NK). „Voda se řinula z kopců nad obcí a v potoce stoupla až o dva a půl metru,“ vylíčil. 

Opadnutí hladiny potoka ukázalo škody - pobořená vrata a zídky, zalité pozemky, studny. „V deseti domech mají zaplavené sklepy, v jednom případě se voda dostala až do obytné části. Začínáme uklízet,“ přiblížil starosta.

„Největší škody nadělala průtrž na Sušicku, v několika případech jsme pročistili toky, v obci Chlum musel koryto usměrnit bagr. Ve Slatině jsme u domu, do něhož tekla voda z potoka,  použili pytle s pískem,“ dodal řídící důstojník západočeských hasičů Jaroslav Hrdlička. Podle jeho informací jsou už potoky ve svých korytech.

Na Táborsku hrozí říčka Smutná

Silné průtrže mračen zasáhly v pondělí odpoledne také Příbramsko a okres Praha-západ. Hasiči několikrát vyjeli k přetékajícím rybníkům, v několika obcích také voda zatopila sklepy.

Kolem šesté hodiny odpoledne se bouřky vytvořily na Prostějovsku a směřují na severovýchod.

Děčínsko stále uklízí

Lidé v obcích na Děčínsku už druhý den odstraňují následky sobotní bleskové záplavy. V Benešově nad Ploučnicí se pohřešuje čtyřicetiletá žena. Pokoušela se zachránit jinou ženu, strhl ji ale proud. Pátrání po ní v pondělí večer týmy ukončily, pokračovat budou v úterý. [celá zpráva]

Hejtmanka ústeckého kraje Jana Vaňhová v pondělí v oblasti vyhlásila stav nebezpečí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám