Hlavní obsah

Bouřky se v noci z úterý na středu vrátí, varují meteorologové

Novinky, jas
Aktualizováno

Meteorologové varují v noci z úterý na středu před bouřkami, které by měly zasáhnout zejména Moravu, jižní a východní Čechy. Opět mají být doprovázeny přívalovými dešti a silným nárazovým větrem. Výstražnou informaci vydal Český hydrometeorologický ústav.

Foto: Petr Josek, Reuters

Článek

Výstraha platí pro  Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký, Moravskoslezský kraj a Vysočinu.

Bouřky se budou vyskytovat v noci z úterý na středu v souvislosti s přechodem frontálního systému přes naše území. Během 12 hodin může napršet až 60 milimetrů srážek, takže znovu může dojít k prudkému krátkodobému rozvodnění menších toků. Bouřková a srážková činnost bude na východě území slábnout ve středu ráno.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Obyvatel Markvartic sleduje povodeň.

Srážky mohou být doprovázeny poryvy větru o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. Meteorologové budou svou předpověď dále upřesňovat. Výstraha platí od úterního večera do středečního dopoledne.

Povodně trápí Českou republiku již druhý týden. Nejprve udeřily na severu Moravy na Novojičínsku, následně v jižních Čechách a naposledy se v sobotu blesková povodeň prohnala obcemi na Děčínsku. Ústecká hejtmanka Jana Vaňhová tam v pondělí vyhlásila stav nebezpečí. Obce podle ní nejsou schopny škody zvládnout vlastními silami. Vyhlášení stavu nebezpečí je podmínkou pro to, aby pomoc uvolnila vláda.

Foto: Pavel Karban, Právo

Doposud si řádění živlu vyžádalo 14 lidských životů a škody na majetku a infrastruktuře kolem sedmi miliard korun. Ministr financí Eduard Janota v neděli odhadl, že povodně navýší letošní schodek státního rozpočtu na 160 až 170 miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám