Hlavní obsah

Armáda šetří, přestala nabírat rekruty

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to tak dávno, kdy armáda se vší slávou odstartovala nábor nových vojáků. Ministerstvo obrany utratilo milióny za reklamu a do armády se začali, také kvůli krizi, hrnout zájemci. Ti ale teď mají většinou smůlu, protože obrana zastavila kvůli rozpočtovým škrtům nábor.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr obrany Martin Barták zahájil rozsáhlé škrty v obraně.

Článek

"Další nábor je zatím pozastaven, neboť rekrutační cíl pro čtvrtý kvartál se stejně jako celkové počty resortu obrany přehodnocují,“ řekl Právu Jan Pejšek z tiskového odboru obrany. Armáda letos najala 835 vojáků, přitom chtěla přijmout okolo 1500 nových příslušníků. Přitom jí stále chybí řidiči kolové a pásové techniky a vojáci s elektrovzděláním.

Ministr obrany Martin Barták minulý týden oznámil, že do konce roku přijde okolo tří tisíc vojáků a civilních zaměstnanců o místo a bude zrušeno dalších 1500 tabulkových míst. Důvodem je zkrácení příjmů ze státního rozpočtu o sedm miliard proti letošním 56 miliardám.

Informační embargo

Barták uvedl, že škrty by se měly týkat hlavně důstojníků ve štábech. V armádě zavládla panika, i když generální štáb zatím nesdělil, kdo a kde by měl odejít. V jednotkách se o změnách zřejmě ví. Alespoň o tom svědčí dopisy vojáků, které přicházejí do redakce.

"Propouštění se také týká i základních funkcí – rotmistři a praporčíci, mnohdy s mnohaletými zkušenostmi z misí, s jazykovými zkušenostmi, řidičskými oprávněními atd.,“ uvedl jeden voják z Chrudimi, který nechtěl být jmenován, už také proto, že jim velitelé uložili přísný zákaz mluvit o propouštění s novináři.

Příslušník z Prostějova se podle svých slov o místo neobává, ale popisuje frustraci jiných. "Asi bych si nedokázal představit, že bych vystudoval vojenskou střední školu a zítra mi řekli, že do konce roku budu mít prázdnou skříňku bez možnosti hledání místa na jiném útvaru.“ 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám