Hlavní obsah

Řízení auta bez řidičáku již nebude trestné

Právo, Josef Koukal

Pokud v příštím roce poklesne v policejních statistikách kriminalita, nebude to tím, že se tuzemští delikventi napravili, ale do značné míry proto, že řízení auta bez řidičského oprávnění už nebude trestné. Tisíce černých šoférů, které každoročně nachytá policie, se budou opět zodpovídat jen z přestupku.

Článek

Sankce až ročního vězení za jízdu bez řidičského oprávnění se v českém trestním zákoně dlouho neohřála. Platí od června 2006, kdy ji do zákona prosadili poslanci formou novely.

V novém trestním zákoníku, který vstoupí v platnost v lednu příštího roku, však už není. Jízda bez řidičáku se tak stává opět přestupkem, za který hrozí pokuta do 50 tisíc korun nebo zákaz řízení.

„To je naprosto nejhorší věc, která v zákoně prošla. Auto je to samé co zbraň, a tu také nemůžete používat bez legálního oprávnění,“ rozčiluje se dopravní expert Milan Bělka.

Jde o přepínání trestní represe.
utor nového trestního zákoníku Pavel Šámal

Zvláštní přitom je, že opozice ještě loni v létě návrh ostře kritizovala a hrozila dokonce tím, že celý trestní zákoník nenechá projít. Tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dokonce projevil ochotu trestnost neoprávněného řízení zachovat. Přesto byl později návrh schválen bez úpravy.

„Převážily spory okolo hranice trestní odpovědnosti na 14 let. Tu jsme pak vrátili zpět na 15 let pozměňovacím návrhem,“ vysvětluje poslanec a bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc.

„Další pozměňovací návrhy měly následovat, proto jsme si ponechali roční lhůtu, než zákon vstoupí v platnost. Jenže funkční období Sněmovny bylo zkráceno a zdá se, že na řadu věcí už nedojde,“ dodává Tejc.

Trestná bude jen recidiva

Podle autora nového trestního zákoníku Pavla Šámala neměla trestnost jízdy bez řidičáku v zákoně od začátku co dělat. „Jde o přepínání trestní represe. V nejuznávanější učebnici trestního práva od profesora Novotného je tento paragraf uveden jako flagrantní případ toho, jak se trestní právo nemá používat,“ říká Šámal.

Opakované řízení bez řidičáku nebo řízení přes úřední zákaz bude nadále trestné, pachatelé budou postihováni za maření výkonu úředního rozhodnutí, kde hrozí nepodmíněné tresty až tříletého vězení.

České orgány loni projednaly ve zkráceném řízení skoro čtrnáct tisíc případů trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění. Šlo mimochodem o víc než třetinu všech zkrácených řízení u nás, takže se stíhání černých jezdců významně projevilo i na vychvalovaném snížení délky přípravného řízení.

Podle očekávání Nejvyššího státního zastupitelství lze v příštím roce skutečně očekávat v důsledku vypuštění příslušného paragrafu nejen pokles počtu stíhaných osob, ale i právě snížení počtu zkrácených řízení.  

Anketa

Má být řízení auta bez řidičáku trestné?
Ano
86 %
Ne
14 %
Celkem hlasovalo 45855 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám