Hlavní obsah

Paroubek: Rath se musí ukáznit, do voleb ale jít může

Novinky, Jaroslav Soukup
Ostrava
Aktualizováno

Šéf ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek kritizoval středočeského hejtmana Davida Ratha. Reagoval tak na čtvrteční článek Práva, který informuje, že někteří spolustraníci chtějí Ratha odstranit z kandidátky pro nadcházející předčasné volby. Podle Paroubka udělal Rath v poslední době několik chyb a měl by se ukáznit. Předseda ČSSD přesto nevidí důvod k jeho odchodu.

Článek

V této souvislosti napadl deník Právo, že rozdmýchává spory.

Paroubek připustil, že Rath udělal v poslední době řadu chyb. Uvedl například, že hejtman musí ukončit spolupráci s náměstkem několika středočeských nemocnic Filipem Bušinou, obviněným ze stamiliónových daňových úniků. Paroubek prý již s Rathem mluvil a doufá, že se polepší. [celá zpráva]

Hejtman by prý měl také ustat s útoky na nezávislost justice, čímž zřejmě narážel na Rathovu polemiku ohledně zdravotnických poplatků. [celá zpráva]

David Rath se musí ukáznit, David Rath se musí věnovat tomu, co se týká oblasti zdravotnictví.
Jiří Paroubek

"David Rath se musí ukáznit," řekl šéf ČSSD. Hejtman by se měl podle Paroubka věnovat především oblasti zdravotnictví. Paroubek řekl, že po rozhovoru s předsedou středočeské ČSSD Richardem Dolejšem nevidí důvod pro Rathův odchod. Takovýto bod není podle Paroubka ani na pořadu politického grémia strany.

Sobotka a Škromach nevidí důvod pro vyškrtnutí Ratha z kandidátky

Dva vlivní místopředsedové sociální demokracie Bohuslav Sobotka a Zdeněk Škromach nevidí důvod pro vyškrtnutí středočeského hejtmana a současného poslance Davida Ratha ze středočeské kandidátky ČSSD.

Předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš ČTK řekl, že ve čtvrtek hovořil telefonicky s Urbanem, který je na Moravě, a námitky proti Rathovi neměl. "Považuji to za nesmysl a spekulaci," dodal. Urban ČTK nezvedal telefon.

Sobotka, který je statutárním místopředsedou, nevidí pro vyškrtnutí Ratha z kandidátky "vážný důvod". Tuto kompetenci má podle regulí ČSSD stranický ústřední výkonný výbor, který se sejde v sobotu. Zabývat se bude, stejně jako předsednictvo na pátečním zasedání, přípravou voleb a schválí volební lídry a kandidátky.

"Myslím si, že by měli na kandidátce zůstat Milan Urban i David Rath," uvedl Sobotka. Připustil, že Rath dělal chyby, které projednávalo stranické vedení. Nebyly ale takového charakteru, aby jimi bylo možné zdůvodnit vyškrtnutí z kandidátky. "Je to věcí Středočechů. Asi jsou s Davidem Rathem spokojeni," uvedl Škromach s tím, že o návrhu na vyškrtnutí Ratha z kandidátky neslyšel.

Předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš ČTK řekl, že kandidátku schválila krajská stranická konference osmdesáti procenty hlasů. Nikdo neměl proti Rathovi námitky, ani Urban, uvedl. Vedení středočeských sociálních demokratů se podle Dolejše dnes sešlo a žádné důvody ke změnám kandidátky neshledalo.

Anketa

Myslíte, že ČSSD prospěje, když půjde David Rath do voleb?
Ano
19,9 %
Ne
80,1 %
Celkem hlasovalo 8363 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám