Hlavní obsah

Kvůli bouřce vypadl v celém Liberci na 20 minut proud

Právo, ČTK, Barbora Silná
Liberec
Aktualizováno

Obyvatelé Liberce byli ve čtvrtek po poledni bez proudu. Za výpadek může bouřka. Proud vypadl před jednou hodinou, nešel asi 20 minut. Prudké lijáky a bouřky způsobily na Liberecku i další škody.

Foto: Barbora Silná, Právo

Článek

Průtrže mračen, vítr a bouřky způsobily na mnoha místech Libereckého kraje nemalé obtíže. Voda zaplavovala domy a silnice především na Českolipsku a Semilsku. Výpadek proudu na Liberecku pak způsobil úderu blesku do vedení vysokého napětí 110 kilovoltů, který vyřadil transformační stanici v Bezděčíně.

Právu výpadek potvrdila mluvčí severočeské skupiny ČEZ Soňa Hendrychová s tím, že že se bez elektřiny ocitlo na 200 tisíc obyvatel Liberecka a Jablonecka. „Byl to za poslední čtyři dny největší výpadek proudu v souvislosti s bouřkami. Lidé byli bez proudu zhruba půl hodiny,“ upřesnila Hendrychová.

Bouřky a lijáky propukly v Libereckém kraji podle hasičů asi o půl dvanácté a v průběhu tří hodin hasiči vyjeli asi pětadvacetkrát. Po 14. hodině se pak situace v kraji uklidnila. „Nejhorší spouště napáchala voda v Podještědí. Rozvodněná řeka Ploučnice zaplavila přibližně 40 objektů v části Chrástna Osečné na Českodubsku. Zaplavené je také přízemí Bartošova mlýnu v části Letařovice obce Bílá,“ řekla Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková. Voda zaplavila také sklepy v Jablonném v Podještědí.

Voda zaměstnala hasiče také na Jablonecku a Semilsku. „Hasiči převážně čerpali vodu ze zaplavených sklepů domů, garáží, škol, pomáhají čerpat vodu ze zaplavených komunikací, vytahovali osobní vozy z lagun na silnicích,“ zmínila Michalíčková. Na Jablonecku zaplavila voda suterény domů ve Smržovce, Malé Skále anebo Líšném. Na Semilsku byla nejhorší situace v Jilemnici, Víchové nad Jizerou a Mříčné. Na území okresu Jablonec nad Nisou čerpají vodu ze zaplavených suterénu ve Smržovce, na Malé Skále a v Líšném. V okrese Semily postihl přívalový déšť Jilemnici, část Horní Sytová obce Víchová nad Jizerou a Mříčnou. „V blízkosti Českého Dubu jsme odstraňovali popadané stromy z komunikací,“ popsala mluvčí hasičů.

Škody po rychlé středeční povodni začali vyčíslovat také v Jablonci nad Nisou. Jak Právo informoval ředitel Technických služeb města Jablonec nad Nisou Milan Nožička, zničila přívalová voda o deštích zcela ulici Jelení, která musela být zcela uzavřena, protože se zde propadla žulová dlažba a déšť vyplavil jednotlivé kostky. „Komunikace spojující ulice Dlouhou a Pivovarskou musela být uzavřena. V současné době jsou škody vyčísleny na 1 milión korun,“ uvedl Nožička.

Podle vedoucího krizového řízení v Jablonci nad Nisou Jiřího Vaníčka, který má na starosti havarijní a povodňový plán, nebylo potřeba zásahu integrovaného záchranného systému, neboť všechna hlášení vyřídili sami hasiči. „My jsme žádné hlášení velkých škod neměli,“ uzavřel Vaníček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám