Hlavní obsah

Starostové a nezávislí se dohodli na spolupráci s TOP 09

– Praha

Celostátní výbor Hnutí Starostové a nezávislí schválil ve čtvrtek spolupráci se stranou TOP 09, v do jejíhož čela byl nedávno zvolen senátor a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle dohody by měla obě uskupení kandidovat v předčasných volbách společně. Podle hlavní tváře hnutí Petra Gazdíka byla spolupráce schválena jednomyslně.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miroslav Kalousek (vlevo) s Petrem Gazdíkem.

Článek

Jedna z vůdčích postav a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek ke spolupráci řekl, že bude dlouhodobá, neboť spořádaná a dobře hospodařící obec je pro konzervativní stranu jasnou prioritou.

TOP 09 podle Kalouska také respektuje priority starostů týkající se například rozpočtového určení daní či snahy snížit byrokratické překážky při čerpání prostředků z národních nebo unijních zdrojů.

"Pro říjnové volby do Poslanecké sněmovny jsme se dohodli, že budeme kandidovat jako TOP 09," poznamenal někdejší ministr financí. V dalších obecních volbách může podle něj už nyní počítat s podporou TOP 09 přibližně 1300 starostů z hnutí Starostové a nezávislí sdružených. Naopak hnutí nebude kandidovat proti starostům, kteří se hlásí k TOP 09, dodal Kalousek.

V jednotlivých regionech se zástupci hnutí Starostové a nezávisí dostanou na kandidátku. V případě, že strana ve volbách uspěje a založí vlastní poslanecký klub, bude se jmenovat TOP 09 - Starostové a nezávislí, vysvětlil Kalousek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám