Hlavní obsah

Nynější povodně jsou třetí nejtragičtější v historii ČR

Novinky, ČTK, Jiří Mach

Škody, které v pěti krajích povodně způsobily, zřejmě přesáhnou částku 5,6 miliardy, poškodily přes dva tisíce domů, evakuováno bylo přes 1400 osob. Celkem si vyžádaly 13 lidských životů. Účet letošních záplav ještě nemusí být konečný, jisté však je, že letošní povodně jsou třetí nejtragičtější od založení státu v roce 1993.

Foto: Třeštík Jan, ČTK

Voda vylitá z břehů. Nespoutaný živel si vyžádal třináct životů.

Článek

V důsledku intenzivních dešťů se od 24. června zvedly hladiny toků nejprve v Moravskoslezském kraji, postupně pak záplavy zasáhly i Olomoucký, Jihočeský, Zlínský a Královéhradecký kraj, tedy celkem 13 okresů a v nich 209 obcí. Nejhůře bylo postiženo Novojičínsko, Jesenicko, Prachaticko a Strakonicko.

Všechny lidské oběti si povodně vzaly na území severní a střední Moravy. Jen na Novojičínsku zahynulo devět lidí, další dva pak zemřeli na Přerovsku a ve Valašském Meziříčí, dva na Jesenicku. Osm lidí z celkového počtu 13 obětí utonulo a ostatní zemřeli na následky zdravotních problémů a pozdní lékařské péče.

Záchranáři museli v kritických oblastech evakuovat 1 404 osob. Ve všech postižených krajích záplavy zasáhly 2 146 domů, z toho 22 obydlí čeká nutná demolice.

Ústřední povodňová komise zatím odhaduje celkové škody na 5,6 miliardy korun, suma se však bude zřejmě ještě navyšovat.  

Největší záplavy postihly ČR v letech 1997 a 2002

V roce 1997 byla zasažena především Morava a část východních Čech (postiženo bylo 536 obcí). Během povodní zahynulo celkem 50 osob. Většina utonula, někteří zemřeli v souvislosti s povodní. Celkové škody přesáhly 63 miliard korun.

V roce 2002 povodně napáchaly nejvíce škod v jižních, středních a severních Čechách, nevyhnuly se ani Moravě. Celkem se záplavy projevily v deseti krajích a bylo postiženo přes 800 obcí. O život přišlo 17 lidí (přímo ve vodě našlo smrt zřejmě deset lidí) a celkové škody byly vyčísleny na 73 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám