Hlavní obsah

Sobotka přiznal, jak si pořídil byt v Praze za sedm miliónů

Právo, ada, nig
Praha

Místopředseda ČSSD, šéf jejích poslanců a předseda rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka se rozhodl odkrýt dokumenty týkající se financování pražského bytu, které zpochybnil časopis Týden. Nařčení ze zneužívání náhrad hájí s tím, že na to má podle zákona právo.

Článek

Sobotka uvedl, že byt stál 7 073 395 korun. Na menší část si vzal hypotéku a úvěr, což byly téměř dva milióny, a zbytek, 5,1 miliónu, zaplatil z rodinných úspor. Právo v úterý nahlédlo do dokumentů. Podle Sobotky všechny transakce byly bezhotovostní, a proto je lze dohledat.

Podle Sobotky pro něj a manželku nebylo problém spořit, neboť od roku 2003 do roku 2009 se jeho měsíční příjem pohyboval od 71 tisíc korun (poslanec) do 110 tisíc korun (ministr). "Nečinilo mi tedy žádný problém ušetřit desítky tisíc korun měsíčně. Zvláště pokud naší rodinnou prioritou bylo právě pořízení vlastního bytu,“ uvedl.

Sobotkovi bydleli v pronajatém bytě v Praze, odkud se přestěhovali letos 1. května. Od toho data již přestal pobírat 17tisícové náhrady na bydlení.

"Do roku 2003 jsem byl svobodný a měl jsem jen minimální výdaje,“ řekl Právu Sobotka, který byl do Sněmovny zvolen v roce 1996. Od té doby, neboli za 12 let, podle svých slov naspořil tři milióny. Vychází to na 21 tisíc korun, které si musel on a později s manželkou, měsíčně ukládat.

Na byt dále použil i peníze, které získal prodejem chaty za půl miliónu. Manželka přispěla penězi z prodeje podílových listů 200 tisíc korun a přidala své úspory 130 tisíc korun. Další peníze pocházely ze tří stavebních spoření.

Náhrady na dopravu výměnou za služební vůz

Vedle toho Sobotka použil výnosy z termínovaných vkladů a výnosy z prodeje svých podílových listů. Cenné papíry, které kvůli koupi zpeněžil, vynesly dalších 1 030 000 korun.

V posledních dvou letech chodilo Sobotkovi na účet 99 tisíc korun jako plat včetně náhrad. Sobotka se brání nařčení, že poslanecké náhrady zneužíval. Již po nástupu do funkce šéfa výboru odmítl používat služební vůz, a proto dostává jen náhradu na dopravu.

I když toto opatření, kdy si funkcionáři museli vybrat, zda auto nebo plné náhrady, již bylo v říjnu 2006 zrušeno, Sobotka si auto od Sněmovny nepřevzal a jezdí vlastní octavií. Tu si pořídil před třemi lety na leasing a letos ho splatil. Jak uvedl, splátka činila měsíčně 11 tisíc.

Sobotka bydlí u Brna, manželka v Praze

Sobotka se hájí, že pobíral jen náhrady, na které má každý poslanec nárok a které všichni poslanci dostávají. Jde o náhradu 9 100 korun čistého na reprezentaci a stravu a náhradu na dopravu podle vzdálenosti bydliště nebo volebního obvodu od Prahy. Jako jihomoravskému poslanci mu náleží nezdaněných 28 500 korun.

Sobotka má stále trvalý pobyt ve Slavkově u Brna, odkud pochází, kde je zastupitelem a kam pravidelně dojíždí. "Chci si tam trvalé bydliště ponechat, protože bych se musel vzdát mandátu městského zastupitele a slíbil jsem kolegům ve straně, že je v tom nenechám,“ uvedl Sobotka s tím, že v novém bytě má trvalé bydliště manželka a děti.

Paušály dostávají všichni poslanci a senátoři na ruku a nikomu je nemusí účtovat. Zda peníze projezdí, nebo zda je spoří, či zda někoho pohostí nebo si koupí deset obleků, nikdo nekontroluje. Zákon to neukládá.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám