Hlavní obsah

Bouřky působí další spoušť, prošly celým Českem

Právo, Novinky, pch, ren, sve
Aktualizováno

V úterý odpoledne a v podvečer postihly Čechy i Moravu další průtrže mračen a bouřky. Největší spoušť nadělaly na Vysočině a v Libereckém kraji. Extrémní počasí sráželo stromy a komplikovalo železniční dopravu. Prudké lijáky zasáhly také Jihomoravský a Středočeský kraj, postiženy jsou nebo budou i další oblasti.

Foto: René Volfík, ČTK

Článek

Téměř ve všech postižených oblastech řešily záchranné týmy stejné problémy, většinou vyčerpávaly několikadecimetrové nánosy bahna ze sklepů, pročišťovaly potoky od spadaných větví, případně odčerpávaly vodu z nádrží, aby byly připravené na další povodňové vlny. V daných oblastech se očekává až 70 milimetrů srážek.

Na Vysočině blesky rozpoutaly požár

Vysočinu zasáhly bouřky od severovýchodu a kolem 18:00 se v jejich důsledku zastavila hned na dvou místech železniční doprava. Jak potvrdil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský, ve stanici Okrouhlice na trati Havlíčkův Brod - Kolín spadlo trakční vedení a u stanice Bransouze na trati z Jihlavy do Brna se sesunula zemina a na trať spadlo větší množství stromů.

Tentokrát škodily i blesky, které na dvou místech kraje zapálily elektrické rozvaděče. Dramatickou chvíli zažili při požáru v Lavičkách na Žďársku, kde hořící rozvaděč sousedí s hlavním uzávěrem plynu. Červenému kohoutovi naštěstí hasiči včas přistřihli křídla.

Podle mluvčí hasičů Petry Musilové tentokrát zasáhla voda nejvíce Třebíčsko a Žďársko. Vesměs šlo o vytopené sklepy, v Bítovánkách u Želetavy vnikla voda s bahnem i do rodinných domků a bytů. 

Liberec bombardovaly kroupy jako tenisáky

Bouřky udeřily v úterý odpoledne ve východní části Libereckého kraje. Největší škody napáchaly na Turnovsku a v okolí Železného Brodu. Padaly stromy a do jednoho z nich najel u Turnova - Dolánek vlak. Žádné informace o zraněných ale nejsou.

"Něco podobného jsem viděl jen párkrát v životě. Bouřka začala krupobitím, z nebe padaly kroupy velké skoro jak tenisové míčky," uvedl turnovský fotograf Pavel Charousek. Po 16:00 se počasí zlepšilo, déšť zeslábl a podle turnovského místostarosty Jaromíra Pekaře přestálo město průtrž mračen bez velkých škod.

Na Děčínsku voda ucpala kanalizci a shazovala stromy

V podvečer museli hasiči v Ústeckém kraji během dvou hodin vyjíždět k třem desítkám událostí způsobených deštěm a větrem. Silné bouřky zaměstnaly dobrovolné a profesionální hasiče nejvíce na Děčínsku. „Děčínské jednotky zasahovaly osmkrát a šestkrát hasiči vyjížděli na Mostecku. Převážně se jednalo o čerpání vody ze sklepů a ucpanou kanalizaci, spadlé větve a stromy na vozovku. Všechny případy se obešly bez větších škod a zranění,“ řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

Provizorní hráz v Děčíně pod Tyršovým mostem zadržela zvyšující se hladinu Labe. „Stoupající voda na chvíli olízla zábrany z pytlů s pískem do výšky zhruba deseti centimetrů, ale po chvíli začala zase pozvolna klesat,“ řekl včera podvečer technik děčínského střediska Povodí Labe Jiří Mach. Podle jeho slov tak uzavření komunikace, která je momentálně jedinou spojnicí do městské části Přípeř, nehrozí.

Na Pardubicku hrozí Tichá Orlice

Odpoledne se přehnala bouře a déšť i přes Pardubický kraj, nedosáhly však pondělní intenzity. Dramaticky se nezvyšovala ani hladina řek. Pouze na Tiché Orlici na Králicku byl vyhlášen první povodňový stupeň.

"Voda v Tiché Orlici půjde ještě nahoru, ale nejspíš už nemá kulminaci daleko. Srážky nejblíže nejsou," řekl dispečer Povodí Labe. Hasiči zatím odčerpávají na třech místech vodu z polí na Svitavsku. Jinak hrozí, že lidem zaplaví sklepy a zahrady. "Do domů se voda nedostala," řekla operační důstojnice hasičů.

Jižní Čechy se připravují na další bouřky

Voda v jihočeských řekách, jejichž hladiny v noci na neděli opět zvedl přívalový déšť, postupně opadá. Další bouřky s možnými silnými srážkami čekají meteorologové i v úterý večer a ve středu.

Přívalový déšť večer také zneprůjezdnil cesty do Strunkovic nad Blanicí. Voda a nánosy bahna tam zaplavily deset domů. Hasiči po celou noc odčerpávali vodu a evakuovali obyvatele. Počet evakuovaných tak stoupl na 1004.

V některých lokalitách se podle záchranářů začíná objevovat povodňová únava, proto působí v terénu psycholog a koordinátoři pomoci. Zvýšení počtu výjezdů očekávají záchranáři až o víkendu a v příštím týdnu, kdy na lidi dolehne posttraumatický stres.

Reklama

Výběr článků

Načítám