Hlavní obsah

Nejen miliónové dluhy, ale i miliónové zisky přiznávají politici

– Praha
Právo, ČTK, ada, nig

Zatímco před několika lety byla zřejmě funkce ministra či poslance pro banky riskantním povoláním, dnes je vše jinak. Soudě alespoň podle slov někdejšího unionistického ministra pro místní rozvoj Jana Černého, který si svého času postěžoval, že mu nechtěly dát hypotéku. Při pohledu do majetkových přiznání dnešních politiků je zjevné, že značná část z nich se získáním miliónových úvěrů nemá problém.

Článek

Možná i z toho pramení nervozita některých poslanců, zda budou v předčasných volbách zvoleni. Mezi poslanci jsou však i takoví, kteří o svou budoucnost nemusí mít strach, žádné dluhy je netíží, a navíc si loni přišli vedle svých poslaneckých příjmů k miliónům.

Patří k nim třeba šéf lidovců Cyril Svoboda, nebo bývalý předseda zelených Martin Bursík. Svoboda podle svého přiznání loni utržil 3,5 miliónů korun za dům z dědictví, které následně vložil do fondů. A Bursík pak za pronájem nemovitosti inkasoval 3,2 miliónu hrubého.

Zato jeho stranický kolega měl velké dluhy. Bývalý ministr školství Ondřej Liška dlužil Českomoravské stavební spořitelně přes 2,5 miliónu korun a na spotřebitelském úvěru za automobil dlužil asi 424 tisíc korun.  

Podílu ve firmě se pak zbavil poslanec a středočeský hejtman David Rath (ČSSD), a to za čtyři milióny. Lékařská činnost loni Rathovi vynesla přes 107 tisíc korun a nájemné víc než 121 tisíc korun. Zároveň dlužil Komerční bance 400 tisíc korun na hypotéce.

Rekordmanem ve Sněmovně je ale David Šeich (ODS), který přiznal, že prodal akcie za pět miliónů korun. Jen o sto tisíc korun méně získal Ondřej Plašil (ODS) za prodej nemovitosti, přičemž ke svým loňským vedlejším příjmům přičetl ještě více než 1,4 miliónu zisku ze své firmy Decibel production s.r.o.

Řebíček vydělal zdaleka nejvíce

V Senátu je standardně nepřekonatelný ve vedlejších příjmech někdejší šéf české diplomacie, senátor Karel Schwarzenberg (TOP 09), kterému vynesly nájmy jeho majetků v Česku, Německu a Rakouskou zhruba osm miliónů korun.

Z bývalých ministrů ho překonal už jen Aleš Řebíček (ODS) se svými 217,5 milióny korun za prodej akcií. Ten se letos o mandát ve Sněmovně ucházet nebude. Daleko za ním zůstal exministr vnitra Ivan Langer (ODS) s pronájmy nemovitostí za 1 359 290 korun. Stejný zdroj příjmů měl loni také bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS), který takto získal 1 130 000 korun.

Mezi senátory-milionáře, alespoň pokud jde o přiznané vedlejší příjmy, se zařadil také Tomáš Töpfer (ODS) s více než 2,2 milióny za autorská práva a pronájem nemovitosti a také Tomáš Grulich, který se zbavil svého podílu ve firmě Tiskárna Flota za více než 1,5 miliónu korun. 

Reklama

Výběr článků

Načítám