Hlavní obsah

Sotva obyvatelé Putimi opravili domy, nová povodeň je poničila

Právo, Petr Pokorný

Velká voda z Blanice vtrhla do Putimi okolo půl páté ráno, místní lidé čekají až opadne, aby začali znovu likvidovat škody. Značky na zatopených domech z roku 2002 sice ukazovaly, že voda zde tehdy sahala o více než dva metry výše, ale škody, která napáchala ta současná, byly na první pohled patrné.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Obyvatelé právě dokončili opravy domů po povodních z roku 2002.

Článek

"A jsme zase slavní. Stejně jako v roce 2002,“ glosovala situaci v obci čtveřice obyvatel obce sedící na lavičce umístěné na vyvýšeném místě obklopeném vodou. Vtipné hlášky ale nikdo z nich nedoprovodil odpovídajícím veselým výrazem ve tváři. Ve dvoře naměřili metr vody, v obytných prostorách 30 centimetrů.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Obyvatelé Putimi musí počkat až voda opadne.

"Nemůžeme dělat nic víc, než čekat až opadne, a pak budeme uklízet,“ konstatoval Václav Reichl, k jehož domu se bylo nutné brodit po pás ve vodě.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Na některých místech v Putimi naměřili až metr vody.

Blanice, jejíž hladina dosahuje v Putimi při normálním stavu jen několik desítek centimetrů už v pondělí po poledni olizovala na vodotečné lati třímetrovou hranici, hladina ale stále stoupá.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Putim zasáhly povodně na jihu Čech zatím jako poslední obec.

"Na tohle jen tak nezapomeneme. Sotva jsme opravili baráky. Teď se můžeme znovu pustit do práce,“ poznamenal Jaroslav Smola.

Stejně jako ostatní čekali i hasiči. "Dokud voda neopadne můžeme jen přihlížet. Jakmile spadne začneme likvidovat škody. Po povodních v roce 2002 máme vlastní čerpadla i další vybavení. Pomoc nám nabídli i kolegové ze Štětic, Kestřan a Vlachova Březí,“ řekl starosta Sboru dobrovolných hasičů z Putimi Miloslav Uhlík. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám