Hlavní obsah

Oblasti postižené vodou potřebují milióny na likvidaci škod

Oblasti postižené záplavami na Jesenicku žádají na zajištění nutných potřeb zhruba 18,5 miliónů korun. Pět miliónů uvolnili z rozpočtů olomoučtí zastupitelé, 12 milióny zatím vybraly humanitární organizace, stejnou částku posílá i vláda. Firmy i lidé postižení záplavami mohou požádat finanční úřad o odklad placení daní nebo záloh na dani.

Foto: David Veis, ČTK

Zvýšená hladina Otavy v Písku.

Článek

Humanitární organizace nakupují za vybrané peníze především věci, které lidé, nejvíce potřebují. Například dezinfekci, gumové rukavice a holínky, oděvy, pracovní oblečení a nářadí.

Podle předběžných odhadů by se škody jen na Jesenicku mohly vyšplhat na miliardu. Desítky lidí tam jsou stále bez elektřiny. Mnohde voda poškodila rozvody tak, že se lidé energie jen tak nedočkají. Poškozeny jsou silnice, mosty, železniční tratě.

Foto: Petr Marek, Právo

Žulová

Jen na Novojíčínsku povodeň postihla 4600 lidí. Voda vyplavila přes 900 domů. U dvanácti z nich statik už rozhodl o demolici. Lidé se snaží vyklízet bahno a odčerpávat vodu z příbytků. Moravskoslezský kraj dá každé rodině se zaplaveným domem 20 000 korun.

Foto: Drahoslav Ramík , ČTK

Obyvatelé Žiliny u Nového Jičína za pomoci dobrovolníků z humanitární organizace Adra odklízeli následky povodní.

Olomoucký kraj dá peníze obcím

Olomoucký kraj dá peníze přímo do obecních rozpočtů. Samosprávy je využijí podle svého uvážení, například pro jednotky dobrovolných hasičů či na nákup desinfekčních prostředků.

Největší suma, 400 tisíc korun poputuje do Hustopečí nad Bečvou na Hranicku. Zbylé postižené obce v tomto regionu obdrží po sto tisících korun. Obcím z Jesenicka kraj poskytne po stu či dvou stech tisících korun, 700 tisíc korun úřad uvolnil pro potřeby Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Podle hejtmana Martina Tesaříka (ČSSD) obce peníze využijí například na nákup pohonných hmot, opravy techniky a refundaci mezd dobrovolných hasičů. Tesařík také uvedl, že vláda slíbila Olomouckému kraji 12 miliónů korun na odstraňování následků povodní. Hejtman předpokládá, že celková výše škod se vyšplhá až na jednu miliardu korun.

Foto: Vladislav Galgonek , ČTK

Hasiči utěsňovali minylý týtden pomocí pytlů naplněných pískem narušenou hráz rybníka v Bělotíně na Přerovsku.

Pomoci může každý

Největší výpomoc se očekává od humanitárních organizací. Ty už na pomoc lidem postiženým povodněmi vybraly téměř 12 miliónů korun. Suma nebude konečná, drobní dárci posílají další peníze. Do humanitární pomoci se výrazným dílem zapojily organizace Člověk v tísni, Adra a Česká katolická charita. Za peníze nyní organizace nakupují materiální pomoc a posílají ji na Moravu. Situaci v jižních Čechách sledují, ale zatím se tam nevypravily. Pomoc na Moravě je údajně více potřeba.

Většina dárců podle koordinátorky pomoci Martiny Břeňové přispěla dárcovskými textovými zprávami (DMS). Takto se podařilo vybrat k osmi miliónům, na účtu organizace jsou další dva milióny korun, uvedla Břeňová.

Desítky lidí jsou bez elektřiny a plynu

Desítky domácností byly bez elektrické energie, problémy hlásili i plynaři. Poškozené jsou mosty a komunikace, zavřeny jsou i některé železniční tratě.

Předběžné škody na distribuční soustavě na Jesenicku byly vyčísleny na dva milióny korun, celkově tak záplavy na Moravě způsobily energetikům škody za více než šest miliónů, řekla mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Moravu Alice Lutišanová. V lokalitě pracují i plynaři.

Energetici nabízejí zdarma lidem, kteří měli zatopený objekt, prohlídku připojení elektřiny, zda je v pořádku a bezpečné. Lidé se mohou obracet na starostu obce, který jim poskytne telefonní číslo, kde se mohou objednat. Zákazníci mohou hlásit poruchy i na Poruchovou linku Skupiny ČEZ 840 850 860 .

S následky povodně se potýká i společnost RWE Distribuční služby, která v postižených místech zajišťuje dodávky zemního plynu. Problémy nastaly zejména v Javorníku a v Bernarticích. Další práce na obnově potrubí si podle mluvčího firmy Jiřího Bezděka vyžádají několik týdnů. Odběratelů se však už týkat nebudou.

Foto: Jaroslav Ožana , ČTK

Obyvatelé Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku odklízeli následky povodní.

Povodně si na území severní a střední Moravy vyžádaly od čtvrtka 13 obětí. Devět lidí zemřelo na Novojičínsku, dva na Jesenicku, po jednom na Přerovsku a ve Valašském Meziříčí. Osm lidí utonulo, a ostatní zemřeli na následky zdravotních problémů a pozdní lékařské péče.  

Zastupitelé Olomouckého kraje v pondělí uctili minutou ticha památku obětí povodní, vyjádřili hlubokou lítost nad ztrátou lidských životů a upřímnou soustrast pozůstalým.

Postižení mohou čekat úlevy na daních

Ministerstvo financí na svých stránkách sděluje, že lidé v postižených oblastech budou moci plnit daňové povinnosti s odkladem, nebo ve splátkách. Navíc budou postižení osvobozeni od správních poplatků souvisejících s daňovým řízením.

 "V případě pozdního podání daňového přiznání správce daně přihlédne k vzniklým a oznámeným okolnostem a upustí od zvýšení daně za pozdní podání přiznání," uvádí internetové stránky MF. Ministerstvo navíc může na žádost postižených lidí zcela nebo částečně prominout daň dědickou, daň darovací a daň z převodu nemovitostí.

Tísňové linky a čísla povodňových účtů

Moravskoslezští hasiči zřídili krizovou linku s číslem 957 730 730, kde se mohou příbuzní obyvatel vodou zasažených oblastí Novojičínska dozvědět informace o svých příbuzných. Jihočeský kraj zřídil informační linku 800 100 450.

Člověk v tísni vyhlásil sbírku. Lidé mohou přispívat na účet číslo 7202 7202 /0300, nebo DMS POVODNE09 na číslo 87777.

ADRA: 99619961 /0300, variabilní symbol 21, nebo DMS ADRA na číslo 87777.

Charita ČR: 22770022/0800, variabilní symbol: 906

Finanční i jiné dary poskytované v souvislosti s postižením povodněmi jsou navíc osvobozeny od daně darovací. Obce pak mohou podle MF zcela nebo částečně osvobodit od daně z nemovitostí na svém území obecně závaznou vyhláškou postižené domy nebo pozemky. Obce tak mohou učinit na maximálně pět let, přičemž toto osvobození lze zavést již za uplynulé zdaňovací období. 

Reklama

Výběr článků

Načítám