Hlavní obsah

Rodině v Javorníku šlo při povodni o život

Právo, Vladimír Vácha, Pavel Orholz, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi ty, kterým velká voda vzala téměř všechno, patří i rodina Věry Červenkové z Javorníka na Jesenicku. Jí i její dceři hrozilo utonutí. Babičce Věry Červenkové Soni běsnící voda z rozvodněného Javornického potoka vzala obydlí. Naštěstí právě ve chvíli, kdy voda přišla, byla u dcery.

Foto: Petr Marek, Právo

Pobořený dům v Javorníku

Článek

„Měly jsme obrovské štěstí. Babičku jsme z bytu odvezly krátce předtím, než voda začala řádit. Chvíli poté jsme uslyšely obrovský rámus. Okamžitě nám bylo jasné, že je zle. Babiččin byt se hroutil. Vyběhla jsem ven, před dům a tam se už voda řítila až hrůza. Strhla mě a spadla jsem na kolena. Měla jsem pak co dělat, abych se dostala zpátky na nohy. Když se mi to podařilo, okamžitě jsem se vrátila, vzala pětiletou dcerku Nikolku. Ani nevím, jak jsme se dostaly k autu a ujely k bratrovi do bezpečí. Bylo to strašné, auta, která zůstala na ulici, už plavala. Šlo nám jen o to, abychom se dostaly co nejrychleji pryč,“ řekla Právu v sobotu plačící Červenková před zničeným domem, kde se utěšovaly navzájem se svou matkou Soňou.

Ta tragédii nesla mnohem hůře. Chvěla se po celém těle, plakala a jen stěží hledala slova. „Dcera s malou se málem utopily. Najednou přišla voda... Když nás spláchla, měly jsme v domě asi půl metru, volaly jsme na hasiče. Řekli nám však, že jinde mají tři metry, a tak jsme na všechno zůstaly samy. Nevím, co budeme dělat. Voda nám vzala celoživotní úspory. Jak máme nyní prababičce říct, že se domů už nevrátí?. A kdo ví, co bude s námi. Část baráku, kde bydlíme, sice stojí, ale je podemletý,“ soukala ze sebe v slzách třesoucí se Soňa Červenková.

Dobrodružství na Prachaticku

V sobotu po půlnoci muselo prchnout před velkou vodou z Blanice i devatenáct chlapců a děvčat z Dětského domova v Žíchovci na Prachaticku. Vychovatelé děti v noci vytáhli z postelí a odvezli do školy na kopci.

„Strach jsem rozhodně neměl. Bylo to docela vzrůšo. Horší je dnešní uklízení, když už je voda pryč, “ popisoval Právu noční zážitky dvanáctiletý Michal, ale to už pohodlně opět seděl v křesle jedné z místností domova a díval se na video.

Daleko víc se bála pětiletá Nikolka. „Ráno v půl třetí jsme si vzali věci na spaní a šli jsme ke vchodu. Auta nás odvezla nahoru ke škole, kde jsme měli spát. Ale já moc nespala, i dnes jsem radši v prvním patře. Bojím se totiž vody,“ podotkla.

S možností velké vody vedení domova počítalo už několik dnů a připraveno mělo i pytle s pískem. Ty nakonec zabránily větším škodám.

Varování přišlo kolem půlnoci od hrázného z Husinecké přehrady. „Od něj dostáváme informace pokaždé, když Blanice zahrozí. V noci zde byla s dětmi naše ředitelka Irena Danková a dvě kolegyně. Společně začaly děti okamžitě stěhovat do školy vzdálené několik stovek metrů na kopci nad objektem domova. Vše se odehrálo v klidu bez komplikací,“ glosoval noční evakuaci vychovatel Pavel Brůžek.

Tísňové linky a čísla povodňových účtů

Moravskoslezští hasiči zřídili krizovou linku s číslem 957 730 730, kde se mohou příbuzní obyvatel vodou zasažených oblastí Novojičínska dozvědět informace o svých příbuzných. Jihočeský kraj zřídil informační linku 800 100 450.

Člověk v tísni vyhlásil sbírku. Lidé mohou přispívat na účet číslo 7202 7202 /0300, nebo DMS POVODNE09 na číslo 87777.

ADRA: 99619961 /0300, variabilní symbol 21, nebo DMS ADRA na číslo 87777.

Charita ČR: 22770022/0800, variabilní symbol: 906

„Museli jsme hlavně vytřít jídelnu a pustit se do úklidu dílen a skladů s potravinami a hračkami, kam se voda dostala. Naštěstí nevystoupala jako před sedmi lety,“ dodala vychovatelka Miluše Michálková. Žíchovští pedagogové se tak shodují, že škody nejsou tentokrát tak velké, ale nikdo neví, co se stane za několik hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám