Hlavní obsah

V centru Prahy společně truchlily stovky fanoušků Jacksona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Stovky fanoušků v neděli odpoledne přišly na Staroměstském náměstí v Praze uctít památku amerického zpěváka Michaela Jacksona, který ve věku 50 let ve čtvrtek náhle zemřel v Los Angeles. Na pietní vzpomínku se svolali přes komunitní internetové stránky Facebook.

Článek

Akce na Staroměstském náměstí začala v 15:00. Podle odhadů bylo v jednu chvíli u pomníku mistra Jana Husa 500 až 800 lidí, pořadatelé odhadovali počet fanoušků asi na 1000.

Někteří ale pouze chvíli postáli a odešli, místo nich neustále přicházeli jiní. Zapalovali svíčky, pokládali kytky, přinášeli plyšové hračky a vzkazy svému idolu.

Foto: Peška Stanislav, ČTK

Na Staroměstském náměstí uctili fanoušci památku zesnulého popového zpěváka Michaela Jacksona.

Pořadatelé vzpomínky na někdejšího "krále popu" přivezli do centra Prahy reprobedny, Staroměstským náměstím se rozléhaly Jacksonovy nejznámější skladby. "Chtěli jsme to udělat v duchu uctění jeho hudby. Vybrali jsme 40 největších hitů, z toho 25 zná úplně každý," řekl  pořadatel David Čermák.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tryzna za Michaela Jacksona na Staroměstském náměstí v Praze

Fanoušci na náměstí vytvořili několik kruhů, ve kterých na reprodukovanou hudbu tančil například Jacksonův imitátor, mnoho lidí zpívalo. Někteří z chlapců či dívek při pokládání květin dojetím plakali a vzájemně se objímali.

K vidění byli i lidé převlečení jako Jacksonovi dvojníci. "Umřela s ním půlka mého života, vůbec nevím, co bez něho budu dělat. V našich srdcích bude žít dál," řekl jeden ze zpěvákových dvojníků. Většina účastníků akce, která přilákala pozornost zahraničních návštěvníků Prahy, si ale Jacksona připomínala s úsměvem.

Vzpomínka oficiálně skončila kolem 18:00. I poté ale na místě zůstalo několik desítek lidí, kteří poslouchali Jacksonovy písně z přehrávače.

Pietní akce k uctění památky Jacksona se po celém světě konají již od pátku. Čeští příznivci dnes zřejmě v počtu účastníků trumfli své kolegy z Paříže, kde se ve stejnou dobu jako v Praze sešla podle zpravodaje pod Eiffelovou věží asi jen stovka Jacksonových fanoušků.

Foto: MAL Langsdon, Reuters

Obří plachta s vyobrazením Michaela Jacksona u Eiffelovy věže v Paříži

Poctu zesnulému zpěvákovi průběžně vzdávají i účastníci hudebního festivalu v britském Glastonbury. Jacksonovu památku uctí v neděli i při předávání cen BET, jimiž se v USA oceňují představitelé různých uměleckých i dalších oborů tmavé pleti i jiných minorit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám