Hlavní obsah

Zemědělci blokády dálnic kvůli záplavám nezastaví

Právo, Novinky, Tomáš Reiner
Praha

Pondělní protesty zemědělců kvůli povodním odvolány nebudou a akce proběhne podle plánu. V neděli to v České televizi řekl prezident Agrární komory ČR Jan Veleba, který tak odmítl žádosti ministra zemědělství Jakuba Šebesty i jeho předchůdce Petra Gandaloviče (ODS), aby protest zastavil.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Prezident Agrární komory Jan Veleba

Článek

„Nerozmyslíme si to, ta akce je už příliš v běhu, je připravena,“ řekl Veleba a vznesl řečnickou otázku, zda případné odvolání postiženým oblastem nějak pomůže. Poznamenal, že nízké výkupní ceny, zejména mléka, jsou neudržitelné a ministerstvo obvinil z letité nečinnosti.

Veleba také ooplnil, že komora ještě v průběhu odpoledne vysílá z Hradce Králové do zasažených roků první kamión s mléčnými a masnými výrobky a zítra zřídí bankovní konto pomoci se zřetelem k zemědělství.

Podle Šebesty „se tyto dvě akce se potkaly velmi nešťastně“. „Mám pocit, že takto budou vnímány. Nejsem zastáncem těchto akcí. Naposledy jsem takovou zažil v Lucemburku a jsem přesvědčen, že věci nepomohla a byla dokonce proti cílům protestujících zemědělců,“ řekl.

Foto: Právo

Mapa protestů zemědělců

Také Gandalovič je proto, aby zemědělci nepřitěžovali situaci policie a dalších orgánů. „Konkurence českých výrobců v oblasti produkce vepřového masa se navíc nezmění ze dne na den. Tady ta konkurenceschopnost proti třeba nizozemským zemědělcům je podstatně horší. Nemůžeme uzavřít svůj trh proti těm, kteří vyrábějí levněji. Když spočítáte prostředky, které v minulých letech šly do modernizace rostlinné a živočišné produkce, to nemají žádná jiná průmyslová odvětví,“ uvedl.

Oponoval mu předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik: „Pan bývalý ministr nezmínil, že vládní dotace v Nizozemsku či Belgii jsou dlouhodobě zhruba o 30 procent vyšší. Naši zemědělci tudíž nejsou schopni konkurovat“. Dodal, že asi s ohledem na povodně by zemědělcům protest nerozmlouval. Doufá prý, že zemědělci budou rozumní a nezpůsobí dopravní kolaps.

Silniční tahy zablokují traktory
Zemědělci hodlají k protestním jízdám vyjet v pondělí v devět ráno mj. na dálnici D 1 v okolí Brna a na Vysočině mezi Velkým Beranovem a sjezdem na Jihlavu u čerpací stanice OMV. Na dálnici D 5 je protestní jízda naplánována u Ejpovic. Další pojezdy aut a techniky se mají uskutečnit na silnici E 55 v okolí Tábora a Českých Budějovic, na výpadovce z Plzně na Karlovy Vary, na Náchodsku a Rychnovsku, v úseku mezi Moravskou Třebovou a Hřebčí na Svitavsku a taktéž mezi Bořitovem a Letovicemi na Blanensku.

Reklama

Výběr článků

Načítám