Hlavní obsah

ČR po povodních nabídlo pomoc zahraničí, vláda odmítla

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika nepotřebuje pomoc, kterou jí nabídlo Slovensko a Maďarsko, následky po bleskových povodních jsou české úřady schopné likvidovat samy. V nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to uvedl ministr vnitra Martin Pecina.

Foto: ČT, Novinky

Ministr vnitra Martin Pacina v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce

Článek

„Integrovaný záchranný systém pracuje perfektně. Věřím, že tu situaci budeme zvládat i nadále,“ řekl ministr Pecina s tím, že tato přírodní má pohroma spíše lokální charakter i přesto, že si záplavy vyžádaly 13 mrtvých. Dodal, že hasičské záchranné sbory spolupracují napříč regiony.

Vicepremiér a ministr obrany Martin Barták uvedl, že vláda je schopná poskytnout postiženým oblastem další pomoc. Zatím kabinet premiér Jana Fišera schválil nasazení do tisíce vojáků a uvolnění 99 miliónů korun. „Pokud by se situace změnila a situace by si to vyžadovala, armáda je schopná vyslat až 10 000 vojáků. V této chvíli ty požadavky nemáme,“ dodal.

Barták doplnil, že rezervní finanční zdroje jsou ve všeobecné pokladní správě, která disponuje v případě katastrof 54 milióny, nicméně je možné uvolnit i další prostředky z jednotlivých kapitol ministerstev. Pak existuje možnost restrukturalizace prostředků nebo emise státních dluhopisů atd. Schodek rozpočtu by uvolnění zvláštních prostředků podle Bartáka výrazně ovlivnit nemělo, zdůraznil ale, že bezpečnost lidí je absolutní prioritou.

Foto: ČT, Novinky

Ministr obrany Martin Barták v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce

Ministr řekl, že prvořadá je nyní ovšem technická podpora při likvidaci škod. Podle místostarosty Nového Jičína Milana Šturma, v jehož okolí způsobily povodně zkázu vprostřed týdne, je však okamžitě potřeba nejen vysoučečů, kolových nakladačů a dalších techniky k odstraňování škod, ale i peněz. Jen tomuto regionu prý chybí stamilióny korun.

Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas řekl, že se na distribuci finančních prostředků pracuje. „I banky měly vytopené trezory,“ podotkl k tomu.

Reklama

Výběr článků

Načítám