Hlavní obsah

Rodina z Vítkova by mohla získat bydlení v novém domě

– Vítkov

Romská rodina z Vítkova na Opavsku, která od dubnového útoku neznámých žhářů přebývá v azylovém domě, by mohla najít vlastní střechu nad hlavou v novém rodinném domku. Nemovitost by měla být postavena z peněz, které se sešly na kontě radnice pro oběti žhářského útoku. Řekl to v sobotu ministr pro lidská práva Michael Kocáb, který přijel do Vítkova zjistit aktuální situaci této rodiny.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb

Článek

"Rýsuje se jakási shoda na tom, že by se hledal pozemeček, na kterém by se vystavěl jednodušší rodinný dům, který by se v té částce, která se nashromáždila, mohl realizovat," uvedl Kocáb po jednání se starostou a místostarostou. Podle starosty Pavla Smolky je na kontě nyní 775 000 korun. Pozemek pro výstavbu bude hledat radnice, která se doposud pro postiženou rodinu snažila najít pouze nové bydlení, ale i rodině přes realitní kanceláře.

"V současné době nemáme vhodný pozemek pro výstavbu obvyklého rodinného domku. Tady by ale stačila zhruba poloviční plocha. Řádově 200 až 300 metrů čtverečních, a tu se pokusíme najít mezi pozemky radnice," uvedl Smolka. O vhodném pozemku se podle něj poohlédne také zmíněná rodina přes realitní kanceláře.

Stále neznámí žháři na domek devítičlenné romské rodiny zaútočili v noci na 19. dubna. Do domu vhodili tři zápalné lahve s benzínem. Při následném požáru byli tři lidé zraněni. Nejvážněji dvouletá holčička, která zůstává v péči ostravské fakultní nemocnice. Její stav zůstává nadále velmi vážný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám