Hlavní obsah

Hrozí další povodně, prudké bouře potrvají do úterý

– Praha • Aktualizováno

Záplavy by podle hydrometeorologů mohly až do úterý ohrožovat zejména Jihočeský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ) navíc v sobotu varoval, že na celém území Česka hrozí prudké bouře s nebezpečnými doprovodnými jevy.

Článek

Meteorologové varovali, že v odpoledních a večerních hodinách se budou v bouřkách vyskytovat přívalové srážky, přičemž může napršet 20 až 60 milimetrů a vítr může v nárazech dosáhnout rychlosti až 75 kilometrů za hodinu. Do 21. hodiny se katastrofické scénáře nenaplnily, ačkoliv pršelo na mnoha místech ČR včetně ve velkou vodou zasažených oblastech Jesenicka.

Po bouřích a deštích se podle varování mohou zvednout hladiny toků a dosáhnout druhého až třetího stupně povodňové aktivity. Největší nebezpečí hrozí v oblasti Jeseníků na Bělé a Opavě, na Šumavě a v Novohradských horách zejména na Blanici a Malši. Mohly by se však zvýšit i hladiny Stěnavy, Metuje, Moravské Dyje, Otavy a Úhlavy.

Povodně způsobené bouřemi a přívalovými dešti si tento týden vyžádaly dvanáct lidských životů. [celá zpráva] Poté, co v půlce týdne velká voda zpustošila Hranicko a Novojičínsko, devastovala v pátek a sobotu hlavně Jesenicko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám