Hlavní obsah

Česko si připomíná vraždu Milady Horákové a všechny oběti komunistického režimu

Praha

Lidé si v sobotu u památníku obětem komunismu v Praze připomínají umučené, vezněné a popravené tímto totalitním režimem. Pietní vzpomínkový akt se pořádá u příležitosti 59. výročí popravy političky Milady Horákové.

Foto: ČTK

Milada Horáková před soudem v roce 1950

Článek

Památku demokratické političky a dalších obětí vykonstruovaných soudních procesů přijdou uctít také bývalí političtí vězni. Sejdou se v pankrácké věznici, kde Horáková přišla o život. 

Pietní akce se bude konat i u základního kamene pomníku Milady Horákové, který byl na náměstí Hrdinů položen v prosinci předloňského roku. Vpodvečer Dne památky obětí komunistického režimu pak lidé přijdou zapálit 10 000 svíček na Václavské náměstí. Vzpomínkový akt organizují pražští skauti a Občanská platforma.

V Československu komunistický režim uvěznil v letech 1948 až 1989 z politických důvodů přes 250 000 lidí. Přesná čísla obětí je obtížné zjistit. Podle Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu řada případů není vůbec podchycena v soudních a vyšetřovacích spisech. Z politických důvodů bylo popraveno 248 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám