Hlavní obsah

Povodňová vlna vyhodila cyklistu na strom, sundali ho hasiči

Právo, Novinky, Anna Bortlíčková

Až na dno svých sil si v posledních dnech sahají hasiči zasahující na povodněmi postižených územích, spolu s profesionály i desítky jednotek dobrovolných hasičů. Jeden z nejkurióznějších případů zaznamenali nad obcí Hustopeče nad Bečvou. Obrovská vlna vody tam smetla cyklistu. Naštěstí se stačil chytit stromu a vyšplhat do jeho koruny.

Foto: Pavel Karban, Právo

Hasiči pomáhají při povodních na všech frontách.

Článek

I on se dočkal pomoci, když hasiči vjeli s nákladním autem do dravého proudu a ze stromu ho osvobodili.

„Do proudu na silnici jsme vjeli nákladní tatrou a spustili z ní gumový člun jištěný lanem, do něhož dva hasiči muže naložili,“ popsal akci ředitel přerovského Hasičského záchranného sboru Miroslav Coček.

Hasičskou tatru a gumový člun si bude zřejmě do konce života pamatovat jeden ze tří mužů, které v autě smetla voda mezi obcemi Heřmanice a Starý Jičín. Dva stačili uniknout, třetí však zůstal stát na střeše automobilu v dravé vodě.

Na pomoc postiženým oblastem vyrazilo 120 hasičských jednotek, což znamená téměř 1200 hasičů. Záchranáři evakuovali 126 lidí a dalších 145 zachránili.

Emanuel Došlík, velitel dobrovolné jednotky Havířov-Město, byl ve skupině dobrovolných hasičů z Karvinska, která pomáhala při čištění koryta řeky Zrzávky. „Byl jsem u povodní také v roce 1997, tehdy voda přišla a postupně odešla. Teď to bylo úplně jiné, nyní ta voda měla velkou sílu, zůstala po ní převrácená auta, i nákladní, strhané mosty,“ popsal Došlík.

Dávat pozor, ať vás nesebere proud

Hasiči popisují svoji práci jako mravenčí a namáhavou. „Nejprve jsme z říčky Jičínka odstraňovali různé naplaveniny, kmeny stromů, materiál, který tam voda přinesla od okolních domů, aby se tok vyčistil a aby se ten stav neopakoval, pokud by přišly i menší srážky. S největšími stromy nám pomohla technika, jen si člověk musel dávat pozor, aby ho vodní proud nesebral,“ popsal den své jednotky dobrovolný hasič z Raškovic Jaroslav Mikoláš.

S kolegy z dalších jednotek pracovali v Mořkově, Životicích a novojičínské části Žilina.

„V noci jsme ještě ve spolupráci s policií měli i hlídky našimi vozidly, abychom alespoň vizuálně sledovali, zda nedochází k případnému rabování. A v pátek ráno, když se rozednilo, pokračovala pomoc občanům,“ řekl Mikoláš v pátek po půl druhé odpoledne. O únavě sám nemluvil, až na přímý dotaz řekl: „Od čtvrtečního rána jsem nespal a už to na mne začíná trochu doléhat.“

V pátek pomáhali muži v tmavě modrých kombinézách na desítkách míst. „Máme tady 215 hasičů dobrovolných, zhruba čtyřicet profesionálních plus dvacet z hlučínského útvaru, také padesát policistů a už i armádu,“ řekl Právu velitel hasičské stanice v Novém Jičíně Radomír Fešar. „Zásah trvá už třetí den a zase to pro mnohé bude i čtyřiadvacet hodin,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám