Hlavní obsah

Zeman by se mohl vrátit do politiky v čele nové strany

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman v rozhovoru s Právem nevyloučil návrat do politiky prostřednictvím nové levicové strany, a to po říjnových volbách do Sněmovny. Má ale dvě podmínky.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý premiér Miloš Zeman

Článek

„Abych o tom vůbec začal uvažovat, musely by být splněny dvě základní podmínky. První, že by ODS a ČSSD vstoupily do tzv. velké koalice. Což bych považoval za tragédii pro českou politiku a za podvedení voličů obou, zdůrazňuji obou stran,“ řekl Zeman pro Právo v rozhovoru na Vysočině.

„Druhá podmínka by spočívala v tom, že by se dnešní začínající ekonomická krize výrazně prohloubila. Přičemž se už dnes domnívám, že ani jedna z těch dvou nejsilnějších stran nemá adekvátní recept, jak tu krizi řešit. Nu a budu se modlit, aby obě dvě podmínky souběžně nenastaly,“ doplnil Zeman.

Na dotaz Práva, zda by se jeho případný návrat uskutečnil v čele nějakého nového levicového subjektu, Zeman uvedl: „Myslím, že to je trochu předčasná otázka, ale kdyby tyto dvě podmínky nastaly, viděl bych tady spíše prostor pro nový politický subjekt, který by založil svojí politiku na několika zásadách.“

Už to není ta ČSSD, která měla ve svém programu mezilidskou solidaritu, už je to do značné míry populistická strana
Miloš Zeman

Zeman jmenoval například posílení práv voličů, kdy by měli možnost výrazně více než nyní ovlivňovat preferenčními hlasy kandidátky stran.

Prostor pro nový politický subjekt se podle Zemana vytvořil především z „výrazného posunu v ČSSD, který trvá už přinejmenším dva roky. Proto jsem také před dvěma lety ze soc. dem. vystoupil. Už to není ta ČSSD, která měla ve svém programu mezilidskou solidaritu, už je to do značné míry populistická strana,“ uvedl Zeman.

Vysvětlil i důvody, proč se nemůže do ČSSD vrátit. Poukázal třeba na to, že se její šéf Jiří Paroubek nejprve ve společném článku s ním v Právu v roce 2006 zavázal, že neuzavře velkou koalici, aby se ji posléze pokusil uzavřít.

„Není to moje strana, je to strana populistická, demagogická a strana, jejíž někteří představitelé voliče naprosto zbytečně odpuzují. A to je snad důvod, proč uvažovat o vzniku nového levicového subjektu. Zatím jen uvažovat, pane redaktore,“ dodal Zeman.

Anketa

Měl by se Miloš Zeman vrátit do politiky v čele nové levicové strany?
Ano
41,2 %
Ne
56 %
Nevím
2,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20386 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám