Hlavní obsah

Déšť v Praze a na Jesenicku zaplavil sklepy

Právo, Novinky, ČTK, vm, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli bouři provázené prudkým deštěm a silným větrem museli v pátek večer v Praze vyjíždět hasiči k zaplaveným sklepům a polámaným stromům. Bouře způsobila problémy hlavně v okrajových částech Prahy, řekl operační důstojník pražských hasičů. Bouřky nadělaly škody i na Jesenicku.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Článek

V šesti případech museli hasiči odčerpávat vodu ze sklepů, devětkrát zasahovali u škod způsobených větrem, který lámal větve i stromy. "Polámané větve poškodily dvě auta, jeden strom spadl na stěnu obchodního domu v Praze 12," uvedl operační důstojník. Největší počet výjezdů směřoval do Prahy 6, do Letňan, Zbraslavi a do Lhotky.

Večerní bouře a přívalové deště způsobily problémy na Jesenicku. V Jeseníku byly vyplaveny sklepy a uzavřeny dvě komunikace, podobné problémy měli i lidé v Mikulovicích a okolních obcích. Řekla to mluvčí olomoucké policie Soňa Štětínská. 

"V Jeseníku byly zaplaveny sklepy domů a lidé volají na tísňovou linku, protože mají obavy ze záplav," uvedla Štětínská. Ve městě byly kvůli vodě také uzavřeny dvě komunikace. Podle Štětínské se kvůli bouři zvýšily hladiny místních toků také v dalších obcích na Jesenicku. "Lidé v Mikulovicích nestačí odčerpávat ze sklepů vodu, není to však v takovém rozsahu jako ve středu na Novojičínsku," řekla mluvčí.

Na Bělé v Mikulovicích platí od večera třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení. Hladina toku přitom odpoledne sestoupila mimo první povodňový stupeň

Druhý povodňový stupeň neboli pohotovost platí na Odře v Bartošovicích na Novojičínsku a řece Opavě v Opavě.

První povodňový stupeň je nyní hlášen na Odře v Bohumíně na Karvinsku a Ostravě-Svinově, na Opavě v Děhylově na Opavsku a Karlovicích na Bruntálsku a také na Vidnávce ve Vidnavě na Jesenicku a Opavici v Krnově.

Po povodni začali demolovat první poškozené domy

V Jeseníku nad Odrou na Novojičínsku začali v pátek večer demolovat první z rodinných domků, které prakticky zničily a jejichž statiku vážně poškodily středeční ničivé povodně. Podle starosty Tomáše Machýčka (SNK) budou vyžadovat úplnou demolici čtyři nejvíce poškozené rodinné domy, jeden bude zbourán částečně.

Demolice schválil a nařídil statik. „První demolice začala dnes v podvečer. Na starost ji mají především hasiči z hlučínského útvaru,“ uvedl starosta Jeseníku nad Odrou. Podle něho budou práce trvat nejspíše celý víkend.

Foto: Pavel Karban, Právo

V Jeseníku nad Odrou začali demolovat nejvíce poškozené domy.

Pouze jeden z poškozených domů nebyl obydlený. Obyvatelé ostatních domů mají zajištění náhradní ubytování. „Zatím mají kde bydlet, například u svých známých. Ale budeme s nimi situaci řešit, jestli se jim podaří zařídit nějaké nové ubytování,“ uvedl starosta.

Se statiky v současné době zkoumá stav dalších poškozených domů v jejich obci. „Určitě budou demolice pokračovat minimálně i v sobotu, ale předpokládám, že i v neděli,“ doplnil starosta. V jejich obci napáchala povodňová vlna největší škody a zasáhla přes stovku domů. O život přitom přišli čtyři lidé. 

Firmy pomohou milionóvými částkami i materiálně

Milióny korun i materiální pomoc putuje do zaplavených obcí a měst na Moravě od velkých firem z celého Česka. Pomáhají hlavně nejvíce postiženému Novojičínsku, ale také obcím v Olomouckém a Zlínském kraji. Kromě peněz firmy posílají potraviny, čistící prostředky i další pomůcky, které usnadní odstraňování následků škod. S odvozem odpadu pomohou i zapůjčené nákladní vozy, zjistila.

Foto: Pavel Karban, Právo

Vojáci pomáhají i s těžkou technikou v Jeseníku nad Odrou.

Zatím nejvyšší známou částkou, třemi milióny korun, pomůže zaplaveným obcím skupina Třinecké železárny - Moravia Steel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka, která pošle peněžitý dar přímo na účet Moravskoslezského kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám