Hlavní obsah

Chomutov: Rozhodnutí soudu exekuce nezastaví

Právo, Šárka Tonarová
Chomutov

Chomutovský magistrát nezastaví exekuce, jimiž se od února snaží vymáhat dlužné peníze i z adresátů sociálních dávek. Rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem, kterým dal odvolací orgán za pravdu odpůrcům nekompromisního postupu, však bude respektovat.

Foto: ČTK

Pětapadesátiletý Zdeněk Daniel z Chomutova (uprostřed) hovoří s novináři poté, co mu exekutor odebral podstatnou část sociálních dávek.

Článek

„Šance uspět byly padesát na padesát. Řada právních názorů podporuje naše exekuce, jiné jsou proti. Krajský soud dal za pravdu těm druhým. S rozhodnutím nesouhlasíme, ale budeme jej respektovat,“ uvedla primátorka Ivana Řápková.

V praxi to přinese změny ve vymáhání. Dlužníci, kteří neplatí pokuty za rušení nočního klidu, nedovolené parkování nebo chovají psy, aniž by uhradili poplatky, už si mohou chodit pro sociální dávky bez obav. Exekutor již na ně nebude čekat ve výplatní místnosti.

To se může změnit, protože Chomutov chystá odvolání k ještě vyšší instanci. „Rozsudek jsem zatím neviděla, těžko ho proto lze komentovat. Je však nepravomocný, protože město se určitě odvolá k Vrchnímu soudu,“ řekla Řápková.

Další verdikty se asi nebudou lišit

Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl zatím jen o jednom ze tří odvolání. Za pravdu dal dlužníkům. Další dva verdikty se zřejmě lišit nebudou. Přestože se případy nezabývá specializovaný senát, velmi pravděpodobné je vydání sjednocujícího stanoviska. "Bylo by poněkud nešťastné, kdyby od odvolacího soudu vyšla rozdílná stanoviska," připustil už dříve mluvčí soudu Vilém Šetek. Proti usnesením, která pozastavila výkon rozhodnutí a dala tak v podstatě za pravdu adresátům dávek, se odvolal Chomutov.  

Na chomutovský soud se obrátilo jedenáct lidí. Rozhodnutí padlo v šesti případech, tři usnesení dala za pravdu Chomutovu, tři klientům sociálního odboru. Odlišná stanoviska nejsou nijak překvapivá, dvojí výklad zákona připustilo dokonce i Ministerstvo spravedlnosti.

Exekuce dávek vyvolala značnou pozornost veřejnosti, a to nejen v Chomutově. Zatímco část lidí se domnívá, že magistrát postupuje příliš razantně až nehumánně, jiní nekompromisní přístup vítají. Chomutov se dočkal negativní reakce například od ministra pro lidská práva a národnostní menšiny Michaela Kocába.

"Domnívám se, že jde o nezabavitelnou část příjmu, že ti lidé mají právo na prostředky na základní životní potřeby," uvedl. Podobně reagovala zástupkyně veřejného ochránce lidských práv Jitka Seitlová. Podle ní se Chomutov chová nezákonně a vhání chudé lidi do náručí lichvářů. Na podporu města se naopak postavila veřejnost, internetovou petici podepsalo víc než 130 tisíc lidí.

Dávky jsou peníze, tvrdí město

Navzdory postoji soudu, kvůli němuž bude muset exekutor zřejmě vymožené peníze dlužníkům vrátit, město stále trvá na tom, že sociální dávka se po vyplacení stává penězi.

"Stoprocentně si stojíme za svým, nicméně respektujeme soud. Praxe se proto malinko změní, aby soudci byli spokojení, ovšem svoje pohledávky dobudeme. Bylo by to totiž nespravedlivé vůči těm, kteří také dluží, ale dávky neberou a normálně pracují,“ usoudila Řápková.

Z rozsudku se mohou poučit další města, která se chystají chomutovský příklad následovat. Například Litvínov odeslal prvních 200 návrhů na exekuce. Pokud je soud schválí, může vykonavatel zastavit neplatiče kdekoliv: na poště, před budovou úřadu, v herně nebo v obchodním domě. A zákon mu umožňuje zazvonit i u dveří dlužníka.

"Použijeme vůči těmto lidem tvrdý přístup. Měli dostat času uzavřít splátkové kalendáře nebo své dluhy zaplatit. Udělali to jen dva z nich,“ upozornil litvínovský starosta Daniel Volák (ODS).

V první vlně se pokusí prostřednictvím exekutora město dostat zpátky 1,5 miliónu korun. "Přednost dostanou pokuty za rušení nočního klidu, porušování veřejného pořádku nebo za přestupky v dopravě. Následují přeplatky sociálních dávek," upřesnil. Jen na přeplatcích dluží sociálně slabí obyvatelé na pět miliónů korun.

"Jsou to peníze, které musíme vrátit státu, takže vlastně suplujeme jeho roli," pokrčil rameny místostarosta Martin Klika (ČSSD). Přeplatek vzniká ve chvíli, kdy se zjistí, že žadatel o dávku uvedl nepravdivé údaje a dostal tak peníze, na které neměl právo. "Obvykle nepřiznají příjem v rodině," dodal Klika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám